Anunţuri

Izvorul Tămăduirii – 7 mai

Izvorul Tămăduirii este sărbătoarea prăznuită de către Biserica Ortodoxă în fiecare an, în prima vineri după Paște. Este praznicul închinat Maicii Domnului, iar originea sărbătorii are la bază legenda unei minuni petrecute lângă un izvor.

izvorul-tamadurii-2017

Ce semnifică sărbătoarea Izvorul Tămăduirii?

Conform legendei, originea acestei sărbători are la bază o minune petrecută lângă un izvor de lângă Constantinopol. Se spune că un orb și-a recăpătat vederea atunci când s-a spălat pe ochi cu apa din izvor. Omul orb ar fi ajuns călăuzit de viitorul împărat al Bizanțului, Leon I (împăratul de la acea vreme) căruia îi ceruse apă, împăratul fusese călăuzit și îndemnat la rândul lui de glasul Maicii Domnului, spunându-i: “Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape”. Împăratul Leon I ajuns mai târziu la scaunul împărătesc a construit o biserică din zid la locul respectiv.

Tradiția populară românească

În această zi, prima vineri după Paște, în lăcașurile de cult, după Liturghie, se face sfințirea Aghesmei Mici. În anumite zone ale țării, oamenii obișnuiesc să bea apa sfințită din această zi pentru a fi protejați de boli și duhuri rele.
Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii amintește și de Vinerea Mare, dinainte de Paști, deoarece Preasfânta Născătoare de Dumnezeu care a vărsat lacrimi lângă Crucea Mântuitorului se arată acum ca un izvor de vindecare.

Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii

Conform tradiției populare, se crede că persoanele bolnave care respectă ritualul și beau apă sfințită în ziua praznicului, dimineața înainte de micul dejun, aceștia devin mai puternici. Cu apa sfințită, care se mai numește și Aghiasma Mică, se stropesc toate camerele din casă. Gospodarii aruncă apa sfințită peste vitele din ogradă, pentru ca ele să fie sănătoase și să aibă spor în muncile agricole. De asemenea, în această zi de sărbătoare se stropesc cu apă sfințită și grădinile și livezile, pentru a fi un an bun, roditor. Femeile nu au voie în această zi să spele, să calce sau să croiască îmbrăcăminte. Se pune că lucrul făcut în această zi nu va fi de folos și nu va fi terminat niciodată. În anumite zone ale țării, de Izvorul Tămăduirii există obiceiul numit și Fântânița. Se construiesc ori se curăță fântâni, deoarece se spune că acestea nu vor seca niciodată. În această zi, apele sunt mai zbuciumate și mai zgomotoase față de obicei, iar acest zgomot îi ajută pe fântânari să găsească mai ușor o sursă de apă pentru ograda lor.

Tradiții de Izvorul Tămăduirii

Jurământul juvenil – În anumite zone ale țării, în această zi sfântă se practică Jurământul juvenil. Mai exact, se face o ceremonie în fiecare an, în ziua praznicului, între tinerii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani, criteriile sunt de afinitate sufletească sau de prietenie. Tinerii își jură loialitate și fac schimb de obiecte de valoare sentimentală.

BUNA VESTIRE – 25 MARTIE

Buna Vestire sau Blagoveştenia, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil că-l va naşte pe Hristos, este sărbătorită în Postul Paştelui, fiind prima în care biserica acordă dezlegare la peşte. Aceasta este prima sărbătoare din calendarul ortodox închinată Maicii Domnului ce se celebrează în fiecare an pe data de 25 martie.

148301_buna_vestire-1280x720

O sărbătoare a „Vestirii Naşterii Domnului“ se ţinea în Răsărit încă din anul 550, la 25 martie. Buna Vestire sau, popular, ”Blagoveştenia”, ziua în care Fecioara Maria a primit de la Arhanghelul Gavriil vestea că-l va naşte pe Hristos, este sărbătorită în postul Paştelui, fiind prima zi în care Biserica acordă dezlegare la peşte. Buna Vestire marchează momentul în care Fecioara Maria din Nazaret, crescută în templu până la 15 ani şi apoi dată în tutela dreptului Iosif, căci părinţii ei muriseră, a fost aleasă de Dumnezeu să-l nască pe Fiul Său şi a primit înştiinţare prin Arhanghelul Gavriil (sărbătorit pe 26 martie): „Bucură-te, ceea ce eşti plină de har! Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei…Şi iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus”. (Luca 1, 28-32). Este o sărbătoare cu dată fixă, 25 martie, de la care până la Crăciun, când Maria l-a născut pe Iisus, sunt exact nouă luni.

Buna Vestire mai este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de ”Ziua Cucului”. În această zi are loc primul său cântec, prin care anunţă vestirea primăverii. Există obiceiul ca în această zi să se numere de câte ori cucul îşi cântă numele, număr care ar descoperi câţi ani mai avem de trăit.

Conform tradiţiei populare, în Bucovina, de exemplu, nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, deoarece se crede că ar putea ieşi pui cu două capete şi patru picioare. În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se ameninţau cu toporul şi se stropeau cu ţuică. Tot acum, gospodarii din Maramureş adună lucrurile de prisos de prin curţi şi le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casă maramureşeană, el durând până după miezul nopţii sau până în zori. Fiind dezlegare la pește, se spune că acela care gustă peşte de Buna Vestire se va simţi tot anul ca peştele în apă. În popor se mai spune că pescarii nu au voie azi să arunce mămăliga în apă, pentru că mor peştii. De asemenea, este ziua în care este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor şi pentru a avea spor în casă.

Zi aducătoare de veste minunată, sărbătoarea Bunei Vestiri a născut, de-a lungul timpului, o serie de datini, superstiţii şi obiceiuri. Tradiţia populară spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. În această zi se fac şi previziuni meteorologice. În popor există credinţa că aşa cum este vremea în ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi în ziua de Paşti. La Blagoveştenie se efectuau nenumărate acte de purificare a spaţiului, de alungare a şerpilor de pe lângă casă şi a insectelor şi omizilor din livezi. Blagoveştenia era un timp favorabil pentru previziuni meteorologice, pentru aflarea norocului şi a rodului pomilor fructiferi. Femeile strângeau apa provenită din neaua topită, pentru a fi folosită în practicile de medicină şi cosmetică populară.

Dacă în ziua de Bunavestire va fi ceaţă, primăvara va fi călduroasă.

Sfinții 40 de mucenici – 9 martie

9 martie este o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox: românii sărbătoresc cei 40 de Sfinţi mucenici din Sevastia. Aceștia erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului Licinius.

mucenici

Deși guvernatorul Agricolae spera că aceștia fie vor renunța la orânduielile lor creștine, fie vor muri apărându-le, în decursul nopții în care mucenicii se aflau în lac, s-au petrecut minuni remarcabile: la început, apa lacului s-a încălzit, astfel topindu-se gheața, iar apoi 40 de cununi strălucitoare s-au pogorât din Ceruri deasupra mucenicilor. La auzul acestor vești, guvernatorul decide să îi scoată din lac și să le fie zdrobite fluierele picioarelor, iar apoi sa fie lăsați să își dea duhul. .

După moartea acestora, trupurile lor au fost arse, iar cenușa a fost aruncată în lac. Moaștele acestora se pot găsi în diverse biserici aparținând spațiului ortodox. În această zi, se respectă superstiţii şi obiceiuri vechi de sute de ani. .

Tot în această zi, se vor bea 44 de pahare cu vin roşu. .

Cei 40 de mucenici comemorați pe 9 martie sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Iraclie, Smaragd, Evnoic, Valent, Vivian, Claudiu, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdichie, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Caius, Leontie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie.

1 martie: Istoria zilei de 1 Martie sau Legenda Mărțișorului
MARTIC

Originile sărbătorii zilei de 1 Martie și deci ale mărțișorului nu sunt cunoscute cu exactitate, neexistând date precise, care ar atesta când şi unde anume a luat naştere tradiţia Mărțișorului.

Una dintre legendele legate de mărțișor mărturiseşte că: ”pe la sfârşitul lui Faur (februarie), iarna nu dorea să cedeze poziţiile în faţa Soarelui, care tot mai puternic încălzea pământul şi prevestea venirea primăverii. La marginea unei păduri sub o tufă de trandafir sălbatic a apărut un ghiocel. Văzând una ca aceasta, iarna grozav s-a supărat de îndrăzneala ghiocelului şi şi-a strâns ultimele forţe şi a trimis ger şi viscol zile în şir. În popor se zice că Iarna − Baba Dochia îşi scutură cele 12 cojoace, ca să îngheţe ghiocelul − vestitorul primăverii. Ghiocelul a îngheţat, dar de tragedia lui a aflat Primăvara − Zâna florilor, care îndată îi venise în ajutor. Tot dând zăpada la o parte, căutând să-l salveze şi-a înţepat degetul într-un spin de trandafir, şi atunci peste ghiocel a căzut o picătură de sînge, care, încălzindu-l, l-a readus la viaţă”.

În acest fel, primăvara a învins iarna, iar culorile mărțișorului fac trimitere la sângele roșu pe zăpda albă.

Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul 24 februarie

Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul este sărbătorită pe 24 februarie. Din Sfânta Evanghelie se știe că Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei sale de naștere, a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei.

În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului ca răsplată.

Pentru că se temea că Botezătorul ar putea învia dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap, Irod nu a dat ucenicilor decât trupul sfântului, care a fost îngropat în Sevastia. Capul a fost îngropat de Irodiada în curtea sa, la mare adâncime.
Potrivit tradiției, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în Muntele Eleonului, într-un vas de lut. Aceasta e socotită cea dintâi aflare a sfântului cap.

sfantul_ioan_botezatorul_2019_27502500

După un timp, un proprietar bogat și slăvit a crezut în Hristos, și lepădând poziția socială și toată deșertăciunea acestei lumi, s-a făcut monah, luându-și numele de Inochentie. Ca monah, el s-a sălășuit chiar la locul unde se afla îngropat capul Botezătorului Ioan. Dorind să-și zidească o chilie, el a săpat adânc și a descoperit un vas de pamânt în care se afla un cap, ce prin descoperire dumnezeiască a aflat că este al lui Ioan Botezătorul. El a cinstit cu evlavie acele sfinte moaște, apoi le-a îngropat la loc acolo unde le-a găsit.

Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost prezent aici până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, când, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar. În anul 453, episcopul Uranie al Emesei, l-a așezat în biserica din această cetate. Aceasta este socotită a doua aflare a cinstitului cap al Botezătorului. În timpul luptei împotriva sfintelor icoane, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail. Aceasta este cea de-a treia și cea din urmă aflare a cinstitului cap.

În timpul cruciadelor, latinii au luat din Constantinopol, în anul 1204, o parte din capul Sfântului Ioan Botezătorul și l-au dus în Franța, așezându-l într-o biserică din Amiens, unde se află și astăzi.

Sf. Haralambie – 10 februarie
Sfântul Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mica, Turcia de astăzi, în vremea împăratului Septimu Sever (193-211). Când Sfântul Haralambie a împlinit vârsta de 113 ani a fost supus la diverse chinuri pentru că nu a lepădat credința în Hristos. Potrivit tradiției, în timpul torturilor, mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfântului și au rămas acolo până când mucenicul a făcut rugăciune. În fața acestei minuni, cei care îl torturau s-au convertit la creștinism.

Mai târziu, auzind împăratul cele petrecute cu Sfântul Haralambie, a poruncit să fie adus în Antiohia. Aici a fost supus la alte chinuri: soldații i-au legat barba în jurul gâtului și l-au tras de ea pe drum; i-au înfipt un piron de fier în trup, i-au ars fața și i-au jupuit pielea de pe trup. Însă, Sfântul Haralambie s-a vindecat în chip miraculos, prin darul lui Dumnezeu.
sf_haralamabie

La cererea împăratului Sever, Sfântul Haralambie a făcut multe minuni cu harul lui Dumnezeu. Dintre ele, amintim că a vindecat un om posedat de un duh rău de 35 de ani și a înviat un tânăr, încât Galina, fiica împăratului s-a convertit și ea la creștinism.
Sfântul Haralambie a fost condamnat la tăierea capului cu sabia. În timpul rugăciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis și sfântul a văzut pe Hristos și pe îngerii săi. Sfântul Haralambie i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grijă de locul unde vor rămâne moaștele sale, ca acel loc să nu sufere niciodată de foame și de boli. Domnul i-a promis că o să-i îndeplinească dorințele și S-a ridicat la cer împreună cu sufletul martirului Haralambie. A murit înainte de a fi executat.
Capul Sfântului Haralambie se păstrează la Mănăstirea “Sfântul Ștefan“ din Meteora. În biserica Mănăstirii Miclăușeni, din Iași, se află moaștele a treizeci de sfinți, printre care și ale Sfântului Haralambie. Părticele din moaștele sale sunt prezente la Mănăstirea Râșca, la Catedrala episcopală din Galați, la bisericile „Sfântul Dumitru“ (Poștă), “Sfinții Arhangheli“ (Oțelari), “Sfântul Stelian“ (Lucaci) din București. Sfântul Haralambie este cunoscut ca fiind apărător de ciumă și de foamete. Confirmarea o găsim în Acatistul închinat lui: „Bucură-te, izbăvitorule de ciumă și de foamete!“.
Istoria consemnează că oamenii au cerut ajutorul său în diferite situații grele, cum au fost „ciuma lui Caragea“, din 1813, dar și foametea din vremea lui Alexandru Constantin Moruzi, din 1795.

169 DE ANI DE LA NAȘTEREA LUI ION LUCA CARAGIALE

 

Cel mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale, este considerat unul dintre cei mai mari scriitori români ai tuturor timpurilor. S-a remarcat în diverse domenii, excelând în fiecare dintre ele. Activitatea sa este impresionantă și deosebit de bogată, întrucât Caragiale a fost dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român.

Ion Luca Caragiale s-a născut în data de 30 ianuarie 1852, în județul Prahova (satul Haimanale), însă în certificatul de naștere figurează data de 1 februarie 1852.

Ion_Luca_Caragiale_(1)

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org

În adolescență, Caragiale a început să scrie poezii, dar pe ascuns. A fost impresionat de talentul actoricesc al unchiului său (Iorgu Caragiale, actor și șef de trupă, fixată la București sau ambulantă). În 1868 începe să frecventeze Conservatorul de Artă Dramatică, dar în 1870 a fost nevoit să se mute cu familia la București. În același an a fost numit copist la Tribunalul Prahova. Un an mai târziu, a devenit sufleor și copist la Teatrul Național din București, iar între 1873 și 1875, a colaborat la „Ghimpele” cu versuri și proză. În 1877, la izbucnirea Războiului de Independență, a fost conducător al ziarului „Națiunea română”. Câteva luni mai târziu, a început să colaboreze la „România liberă”, publicând foiletoanele teatrale „Cercetare critică asupra teatrului românesc”. În 1878 a început să frecventeze ședințele bucureștene ale Junimii, la Titu Maiorescu și să citească din scrierile sale. În iunie 1885 și-a început seria articolelor literare și politice la „Voința Națională”, publicație condusă de Al. D. Xenopol.

Începând cu anul 1896, Caragiale a condus „Epoca literară”, supliment al ziarului „Epoca”. În „Convorbiri critice” și în „Timpul” și-a publicat piesele de teatru. El s-a aflat printre primii colaboratori ai revistei „Vatra”, înființată de Slavici și Coșbuc. Din 1895 și până în 1899 a colaborat la numeroase reviste, iar în 1893 a înființat revista umoristică „Moftul român”, a cărei publicare a durat până în 1902. În 1905 s-a stabilit definitiv la Berlin.

Piesele sale au fost jucate și au devenit relevante în toate perioadele timpului. Fiecare dintre noi s-ar putea descoperi el însuși într-unul dintre personajele lui Caragiale. Virtutea de a exprima universul și eternul, dă creației dramaturgului Caragiale, valoare excepțională.

A murit la Berlin, în data de 9 iunie 1912.

Sfinții Trei Ierarhi

 

Spre sfârșitul secolului al XI-lea, la Constantinopol se iscase o mare dispută legată de cei trei ierarhi prăznuiți pe 30 ianuarie, oamenii întrebându-se care este mai mare: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul sau Sfântul Ioan Gură de Aur. Dupa câțiva ani de la declanșarea neînțelegerilor, cei trei sfinți au început să i se arate aievea, unul câte unul, episcopului Evhaitelor, Sfântului Ioan Mauropous. În cele din urmă, în anul 1084, într-o vedenie, fericitului i-au apărut cei trei sfinți împreună.

Cuvintele pe care cei trei ierarhi i le-au adresat Sfântului Ioan ne arată modul în care sfinții conlucrează – cu Dumnezeu și între ei – așa cum și noi trebuie să ne unim, în cuvânt și în lucrare: “După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nici o vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul său, îndemnați de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, așa am învățat. Nu este între noi unul întâi și altul al doilea. De chemi pe unul, vin și ceilalți doi. Drept aceea, sculându-te, poruncește, celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi. Că nevoința noastră, cât am fost în viață și după moarte, a fost să împăcăm pe oameni și să aducem în lume pace și unire. Împreunează-ne, dar, făcându-ne praznic la câte trei într-o singură zi, și înștiințează cu aceasta pe creștini, că noi în fața lui Dumnezeu, una suntem.”

Sursa foto: www.crestinortodox.ro

În urma acestei vedenii, Sfântul Ioan a ales ziua de 30 ianuarie pentru prăznuirea comună a celor Trei Ierarhi, stingându-se astfel și disputele din capitală, lumea unindu-se în sărbătorirea împreună a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, a Sfântului Grigorie Teologul și a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Pentru a recunoaște valoarea teologică a Sfinților Trei Ierarhi, prin hotărârea luată la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfinții Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume.

BISERICA SF. ATANASIE ȘI CHIRIL

Pe data de 18 ianuarie este prăznuit hramul Bisericii Sf. Atanasie și Chiril, biserică numită pitoresc de localnici „Sf. Tănase”.

Sfinții Atanasie și Chiril au luptat împotriva a două dintre cele mai mari erezii: arianismul și nestorianismul.

Sfântul Atanasie a luat parte la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde l-a combătut pe Arie (arianismul), care susținea căFiul lui Dumnezeu este cea dintâi ființă creată. Sfântul Atanasie s-a născut în anul 295, în Alexandria. Datorita scrierilor sale, Sinodul de la Niceea a condamnat erezia ariană și a formulat un simbol de credință, cunoscut sub numele de Simbolul niceean, în care se afirmă că Fiul este născut din veșnicie din Tatăl, deoființă cu El. A trecut la cele veșnice la 2 mai 373, după 45 de ani de episcopat, din care aproximativ 20 ani au fost petrecuți în exil.

În iconografie se recomandă ca Sfântul Atanasie să fie zugrăvit batrân, de staturăpotrivită, puțin cam spătos și gârbovit, dar vesel, având culoarea feței plăcută, barba nu lungă, dar lată, acoperindu-i obrazul, nu prea cărunt, nici alb, ci numai puțin gălbui, cu gura mică, ce zice: “Iarăși, și de multe ori, cădem la Tine și Ție ne rugăm, Bunule și iubitorule de oameni…”.

Sfântul Chiril al Alexandriei l-a combătut pe Nestorie la Sinodul al III-lea ecumenic din Efes (431). Nestorie susținea că în Iisus Hristos există două persoane – persoana divină a Fiului lui Dumnezeu, născut din Tatăl mai înainte de toți vecii și persoana umană sau istorică a lui Iisus Hristos, care s-a născut din Fecioara Maria. De aceea, erezia lui Nestorie s-a numit dioprosopism sau nestorianism. Această concepție eretică despre existența a două persoane în Iisus Hristos ducea la afirmația că Dumnezeul-Tatăl a avut doi fii. Consecința acestei erezii era că Fecioara Maria n-a născut pe Fiul lui Dumnezeu ca să merite a fi numită “Născătoare de Dumnezeu”, ci a născut pe omul Hristos și de aceea trebuie numită “Născătoare de om”, sau cel mult “Născătoare de Hristos”. Datorită Sinodului de la Efes, i se recunoaște Fecioarei Maria atributul de Născătoare de Dumnezeu.

Sfântul Chiril este zugrăvit cam pleșuv la tâmple, având părul amestecat cu căruntețe, fața netedă, obrazul lat și barba deasă, lungă și despicată în două, cu sprâncene groase, mari și încercuite, împodobind fruntea, purtând pe cap acoperământ cu cruci, zicând: “Mai ales pentru Prea Sfânta, Prea Curata, Prea Binecuvântata, Mărita Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoarea și Pururea Fecioara Maria”.

De Ziua Culturii Naționale îl sărbătorim pe Mihai Eminescu!
eminescu

Anual, pe 15 ianuarie, întreaga Românie sărbătorește Ziua Culturii Naționale.

În 2010, la 160 de ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu, s-a stabilit prin lege că această zi este una de importanță majoră în promovarea culturii și artei românești.

Mihai Eminescu este considerat cel mai mare poet al literaturii române, motiv pentru care Ziua Culturii Naționale coincide cu data de naștere a poetului.

Biserica Stolnicul

 

Sfântul Ștefan este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 27 decembrie. Conform Noului Testament, Ștefan se trăgea din Ierusalim și avea origini iudaice. De asemenea, Sfântul Ștefan este recunoscut ca fiind primul martir creștin care a fost condamnat de către autoritățile Iudaice. Iisus Hristos l-a luat sub aripa sa, să îl urmeze pretutindeni și să ia parte la faptele și minunile sale.

Edificiul târgoviștean face parte din puținele ridicate în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu (1705), dăinuind și astăzi mult modificat.

Biserica Sfinții Atanasie și Chiril
Atanasie7
Îi scoatem mereu în evidență, când vine vorba de monumente religioase, pe ctitori, pe arhitecți, pe pictori, pe binefăcători, uitând adeseori să îi menționăm pe răbdătorii și talentații restauratori, adică pe aceia care instilează din nou culoare pereților și viață clădirilor atinse de boala uitării. Facem un act de reparație morală, prezentând mai jos o părticică din munca artistului plastic Andrei Scărlătescu la restaurarea ansamblului pictural al Bisericii Sfinții Atanasie și Chiril din Târgoviște.
“Am lucrat cu multă dragoste la fresce, deși cineva a pus întrebarea: se mai poate face ceva cu pictura sau o dăm jos ca să facem una nouă?”, a povestit Andrei Scărlătescu despre începutul restaurării la biserica amintită.
Privind imaginile, putem oare înțelege de câtă cunoaștere, migală, răbdare și neprețuită pasiune este nevoie pentru a scoate de sub stratul de fum, de timp condensat și de uitare o operă ca cea a zugravilor Andrei și Ioan, care la 1768 dădeau Târgoviștei o pictură de o asa frumusețe?

BISERICA SF. DUMITRU BUZINCA

Biserica “Sf. Dumitru” a fost ridicată în anul 1639 de marele slujer al Țării Românești Dumitru Buzinca, în partea de nord a orașului Târgoviște. În anul 1697 este reparată și repictată la porunca lui Constantin Brâncoveanu.

Alte lucrări au fost făcute în anul 1808, după cutremurul din 1802, în 1840, când se construiește o nouă tâmplă de zid și în anul 1865, când se repictează întreaga biserică în interior. O ultimă reparație a fost cea din 1902, când s-a adăugat un soclu nou și construcția de mici proporții de la intrare, s-au mărit ferestele și s-a desființat zidul dintre pronaos și naos. Biserica are hramurile ”Adormirea Maicii Domnului” și ”Sfântul și Marele Mucenic Dimitrie”.

BISERICA SF. DUMITRU BUZINCA

Sfânta Cuvioasă Parascheva
acatist_sfanta_parascheva_rugaciuneSfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Se spune că pe când avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserică cuvintele Mântuitorului: “Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o determină să-și dăruiască hainele sale săracilor. După o vreme, se retrage în pustie. Urmând sfaturile unor viețuitori aleși, se îndreaptă spre ținutul Pontului, oprindu-se la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va rămâne cinci ani. De aici a plecat spre Țara Sfântă, în dorința de a-și petrece restul vieții în locurile sfinte. După ce a văzut Ierusalimul, s-a așezat într-o mănăstire de călugărițe în pustiul Iordanului.Din puținele știri privitoare la viața ei, aflăm că într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un înger i-a spus în vis să se reîntoarcă în locurile părintești. Sfântul Varlaam scrie în Cazania sa: “Să lași pustia și la moșia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”. Din Constantinopol s-a îndreptat spre Epivat, fără să spună cuiva cine este și de unde vine. Aici, împăcată cu sine, cu oamenii și cu Dumnezeu, și-a dat sufletul. A fost îngropată ca o străină.Potrivit tradiției, se spune că un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat în mare. Valurile l-au aruncat la țărm, iar un sihastru care trăia acolo, a rugat pe niște creștini să-l îngroape după rânduiala creștinească. Săpând deci o groapă, au aflat trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputrezit și plin de mireasmă. Cu toate acestea, au pus alături de ea și trupul corăbierului. Dar, în noaptea următoare, unuia din creștinii care săpaseră groapa, cu numele Gheorghe, i s-a arătat în vis o împărăteasă, șezînd pe un scaun luminat și înconjurată de îngeri, iar unul dintre aceștia îl mustra pentru că n-a scos din groapă trupul Cuvioasei Parascheva. Iar împărăteasa pe care o văzuse în vis “și care nu era alta decât Cuvioasa Parascheva”, i-a poruncit să ia degrabă trupul ei și să-l așeze undeva la loc de cinste. Credincioșii au înțeles că este un semn dumnezeiesc, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormânt și l-au așezat în biserica Sfinții Apostoli din Kallicrateia. Îndată au avut loc vindecări minunate în urma rugăciunilor care se făceau lângă cinstitele sale moaște.

În anul 1238, în ziua de 14 octombrie, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate la Târnovo, fiind așezate în Biserica cu hramul Maicii Domnului. În anul 1393, Bulgaria cade sub ocupația turcilor, iar bisericile bulgare au fost transformate în moschei. Este anul în care sfintele moaște sunt mutate la Vidin, pentru 5 ani. După lupta de la Nicopole din anul 1396, moaștele Sfintei Parascheva vor ajunge din Vidin la Belgrad – Serbia, în anul 1398.

În anul 1521, sultanul Suleiman Magnificul cucerește Belgradul. Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt duse la Constantinopol, fiind așezate în palatul sultanului. Au fost răscumpărate de la turci de Patriarhia Ecumenică. Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost așezate în Biserica Panmakaristos, sediul de atunci al Patriarhiei Ecumenice. După transformarea acestei biserici în moschee, moaștele au fost duse în mai multe biserici: Vlaherne (1586), Sfîntul Dumitru de la Xiloporta (1597) și Sfântul Gheorghe din Fanar – noul sediu al Patriarhiei Ecumenice (1601).

Strămutarea moaștelor Cuvioasei Parascheva la Iași – Vasile Lupu, ctitorind la Iași biserica “Sfinții Trei Ierarhi” și amintindu-și de Ioan Asan, care la vremea sa a strămutat moaștele Prea Cuvioasei Parascheva de la Epivat la Târnovo, de Alexandru cel Bun care a adus moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava, a făcut demersurile necesare la Patriarhia din Constantinopol ca moaștele Sfintei Parascheva să fie strămutate la Iași. Plătește toate datoriile Patriarhiei Ecumenice, și astfel, patriarhul Partenie I și membrii Sinodului, au hotărât să-i ofere, drept recunoștintă, moaștele Cuvioasei. Moaștele Cuvioasei Parascheva au fost aduse în Moldova de domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) și așezate pe 14 octombrie 1641, în Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi“. În anul 1887, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate în Catedrala Mitropolitana din Iași.

BISERICA STOLNICUL

Ctitorită în anul 1705 de către stolnicul Constantin Cantacuzino și soția sa, Safta Buhuș, Biserica Stolnicul a fost ridicată spre a le servi acestora drept biserică de curte.

Pictura, în mai multe straturi, ilustrează diferitele etape din evoluția decorației interioare cu care a fost înzestrat lăcașul de-a lungul vremii. Monumentul mai păstrează la exterior medalioane de pictură realizate în secolul al-XIX-lea.

BISERICA TÂRGULUI

Situată pe Centrul Vechi al Târgoviștei, Biserica Târgului a fost construită în anul 1654 de către marele cărturar Udriște Năsturel, cumnatul domnitorului Matei Basarab. Lăcașul poartă, la fel ca la început, hramul ”Adormirii Maicii Domnului”, amintind totodată, prin numele „Târgului” adăugat hramului, de negustorii și meșteșugarii în a căror grijă s-a aflat începând cu veacul al XVIII-lea.

Biserica impresionează prin frumusețea sa exterioară, dar și prin liniștea resimțită imediat ce îi este trecut pragul.

TARGULUI

WhatsApp Image 2020-08-28 at 13.31.03 (1)

La mulți ani Târgoviște!

La 8 septembrie se sǎrbǎtoreşte Ziua Oraşului Târgovişte, nu întâmplător ocazionatǎ de sǎrbǎtoarea religioasǎ ortodoxǎ praznicul Naşterii Maicii Domnului, Fecioara Maria, aceasta fiind consideratǎ patroana spiritualǎ a vechii cetǎți.

lma

Emblema a fost realizatǎ de artistul Vasile Blendea, în 1943, care s-a inspirat din vechile peceți folosite în cancelaria oraşului Târgovişte în perioada medievalǎ, având în centru pe Maica Domnului cu pruncul, în stânga – vulturul cruciat care ține în gheare o balanțǎ; în dreapta – Turnul Chindiei. Compoziția este încadratǎ în partea de sus de inscripția „Primǎria oraşului” (între cele douǎ cuvinte se aflǎ semnul crucii), iar în partea de jos „Târgoviştea”; inscripțiile sunt separate de frunze de stejar şi laur.

BISERICA SF. ÎMPĂRAȚI CONSTANTIN ȘI ELENA

Ctitorie a voievodului Matei Basarab (1632 – 1654) și a soției sale, Doamna Elina, Biserica ”Sf. Împărați Constantin și Elena”, s-a păstrat integral până în zilele noastre. A purtat inițial hramul ”Sf. Nicolae”.

Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a atras după sine represaliile turcilor. Aceștia au ocupat Târgoviștea, jefuind și incendiind multe biserici, între care și Sf. Împărați. Biserica a fost parțial reparată, însă după 1845 a fost părăsită, ruinându-se treptat. George Enescu va susține o serie de concerte în scopul strângerii de fonduri pentru acoperirea bisericii, lucru care s-a și întâmplat la 1920.

Atât George Enescu, cât și regina Maria sunt pomeniți aici la Sfânta Liturghie, alături de ctitorii Matei Basarab și Elina Doamna.

Biserica Simuleasa

Biserica Sf. Nicolae Simuleasa, cu hramul ”Sf. Ierarh Nicolae”, a fost construită de Mirco mare căpitan de lefegii, în vremea domniei lui Constantin Șerban Cîrnul, în anul 1654. În anul 1800 a fost reparată de Sima Bucșenescu. Alte reparații s-au făcut la 1863 de către Sultana Simuleasa, probabil o fiică a ctitorului. (Mircea Georgescu, din C. Moisescu: ,,Târgoviște. Monumente istorice și de artă”).

Mormântul ei se află astăzi chiar lângă biserică, străjuit de o cruce albă. În curtea din faţa bisericii se mai află o cruce de piatră, ce se află acolo de la jumătatea secolului al XVIII-lea. Aceasta a fost ridicată în cinstea şi lauda sfântului Marelui Mucenic Dimitrie de jupân Dumitru Cheran, şi care odinioară se găsea la răscrucea dintre strada Nicolae Filipescu şi Calea Domnească.

Expoziția Târgoviștea Medievală 22 – 28 iunie 2020!

Biserica Sf. Nicolae Geartoglu, situată pe str. Stelea, nr. 17, găzduiește anul acesta cea de-a 5-a ediție a Expoziției tematice “Târgoviștea Medievală”, desfășurată în perioada 22 – 28 iunie 2020, în intervalul orar 9:00 – 17:00.
Expoziția, organizată de Biroul Protejare Patrimoniu Cultural și Dezvoltare Turistică, din cadrul Primăriei Municipiului Târgoviște, cuprinde postere și materiale de promovare a obiectivelor turistice reprezentative pentru orașul nostru.
Accesul este gratuit.

afis targovistea medievala

Mihai Eminescu la Târgoviște!

Mihai Eminescu poposește, în vara lui 1867, la Târgoviște, cu trupa de teatru a lui Iorgu Caragiale – așa cum lasă să se înțeleagă George Călinescu-, fiind actor, copist de texte, poet dramatic, dar și regizor.
Trupa a susținut spectacole la Grădina Pațacov aflată pe locul ocupat actualmenete de pavilionul central al întreprinderii de utilaj petrolier-UPET.
Asemenea contemporanilor săi, Ion Heliade-Rădulescu și Grigore Alexandrescu, este impresionat de „ruinurile” Curții Domnești, simțind cum „L-ale țării flamuri negre Cârlova oștirea cheamă”, iar „În prezent vrăjește umbre dint-al secolilor plan”. Făcând acest popas, Mihai Eminescu vizitează Mănăstirea Viforâta, fiind invitat și la vila din imediata apropiere a orașului și a cunoscutului, în epocă, ceasornicar Carol Toth.
Eminescu va face apoi, nu o dată, unele referiri la Târgoviște, acordând atenție și toponimului acestui oraș, considerând în „Timpul”, ceva mai târziu, că ține de „numiri slavone pentru că limba hieratică și de stat era[...] cea slavonă”, în Țările Românești medievale. (G.C.)MIHAI EMINESCU

 

Peisaj cu case, opera lui Nicolae Grigorescu, se află în Muzeul de Artă din Târgoviște!
PICTURA-GRIGORESCU
Dacă ești pasionat de artă sau pur și simplu îți place să călătorești, Muzeul de Artă din Târgoviște poate fi un punct de plecare într-o excursie de-o zi. Poți adăuga pe itinerariul tău și alte expoziții de artă, care se află în Casa-Atelier Gheorghe Petrașcu și în Muzeul Vasile Blendea.
Marele pictor român Nicolae Grigorescu, figură marcantă a artei plastice românești s-a născut în ziua de 15 mai 1838 în satul Pitaru din Județul Dâmbovița. Celebrând 181 de ani de la nașterea pictorului, în satul natal a fost inaugurat Memorialul „Nicolae Grigorescu” Pitaru, care se poate număra printre obiectivele culturale de pe harta turistică a județului Dâmbovița.
Descoperirea operelor de artă reprezintă unul din nenumăratele motive pentru care ar trebui să vizitezi Târgoviște.

Ziua mediului înconjurător!

Sărbătorită pe 5 iunie prin diverse activități – marşuri, parade ale bicicliştilor, campanii de împăduriri şi ecologizare a unor zone, dar şi evenimente artistice dedicate mediului înconjurător – menite să atragă atenția asupra probemelor de mediu existente, ziua mediului înconjurător promovează principiile ecologice, în scopul asigurării unui viitor sustenabil.
Perioada pandemiei ne-a oferit tuturor momente de reflecție, acum este momentul acțiunii. Prin gesturi mici, efort minim, fiecare poate să intervină în decizia pentru propiul viitor.
Pentru a trăi mai bine, oamenii au creat aşezări, au cultivat terenuri, au construit drumuri şi uzine, transformând treptat mediul natural.
Ceea ce ne rămâne de făcut este sa protejam elementele naturale ale mediului înconjurător: aerul, apa, solul și viețuitoarele.

alniuta

1 iunie la muzeu!

Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită în România ca și în multe alte țări din lume pe 1 iunie.
Puritate, inocență, un nou început – câteva cuvinte care îți vin în minte în această zi.
Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească” ne ajută să pășim cu dreptul spre un nou început, redeschizând porțile muzeelor și caselor memoriale, oferindu-le acces gratuit copiilor de ziua lor. Pandemia de coronavirus ne-a încercat cu emoții negative, copiii de toate vârstele resimțind cu atât mai puternic, de ziua lor merită o atenţie deosebită pentru a şti că sunt importanţi.

1iunie

Târgoviște revine la viață!

După Parcul Chindiei, Grădina Zoologică Târgoviște, Biblioteca Județeană Dâmbovița, a sosit rândul MUZEELOR să revină la viață.
Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”, Peştera Ialomiţei şi Ansamblul Brâncovenesc Potlogi vor putea fi vizitate începând cu data de 26 mai 2020, iar celelalte muzee vor fi deschise începând cu 1 iunie 2020.

Vizitarea acestor muzee este condiţionată de respectarea unor reguli pentru protecţia turiştilor şi a angajaţilor.

turn (1)

S-a redeschis Grădina Zoologică Târgovişte!
tigru (1)
Programul de vizitare este conform programului de vară – de marți până duminică inclusiv, între orele 10:00 și 19:00.
Publicul vizitator este responsabil pentru respectarea regulilor oficiale naționale sau a reglementărilor și indicațiilor locale privind coronavirulsul, respectiv purtarea măștii de protecție, igiena mâinilor, distanțarea socială.
Alte informații utile despre măsurile prentu prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, care trebuie respectate în incinta Grădinii ZOO le găsiți pe site-ul Targovistea turistica.
NOAPTEA MUZEELOR A FOST AMÂNATĂ!
noaptea_muzeelorNoaptea muzeelor a fost organizată în fiecare an în sâmbăta din apropierea zilei de 18 mai – Ziua Internațională a Muzeelor. Anul acesta a fost amânată pentru 14 noiembrie 2020 conform propunerii organizatorilor europeni.
Muzeele aduc în atenţia vizitatorilor file de istorie, civilizaţie, religie, cultură, literatură, artă, ocupaţii, pasiuni, inovaţii etc., toate la un loc însumând cultura şi civilizaţia societăţii omeneşti.
Generalul Charles de Gaulle, Președintele Republicii Franceze, la Târgovişte!
charles„Onoare şi fericire Târgoviştei!” este ceea ce a scris generalul Charles de Gaulle, Președintele Republicii Franceze, în cartea de impresii a Muzeului Județean, în timpul vizitei istorice la Târgoviște din 17 mai 1968, alături de soții Ceaușescu.
„Mă simt foarte fericit să mă găsesc la Târgovişte şi că pot vizita locuri unde sunt atâtea mărturii ale originii poporului român. Vă aduc salutul Franţei. Trăiască Târgoviştea! Trăiască România!”.
Piața Tricolorului, aproape de finalizare!
piata_tricolorului_coverLucrările de modernizare a celei mai importante piețe publice din Municipiul Târgoviște se apropie de final.
Piața Tricolorului este reabilitată integral, în cadrul unei investiții care presupune, în linii mari, realizarea unui paviment din granit, durabil, ușor de întreținut, amplasarea de mobilier urban nou, inclusiv a mai multor fântâni arteziene, realizarea unui iluminat general și ornamental cu elemente moderne și economice, refacerea traseelor instalațiilor edilitare electrice, a celor de apă și canalizare, realizarea unor spații verzi generoase care să îmbunătățească calitatea spațiului civic.
Lucrările vor fi finalizate în aproximativ 30 de zile.
Suprafaţa totală reabilitată și modernizată este de peste 9.000 de metri pătraţi.

Miercuri, 22.04.2020, începe distribuția de măști și de mănuși la Târgoviște.

Măsurile luate de administrația de la Târgoviște pentru combaterea Covid -19 continuă.
Miercuri, 22 aprilie, de la ora 09.00, va începe distribuirea kiturilor de igienă tuturor locuitorilor municipiul Târgoviște, fiecare kit cuprinzând două perechi de mănuși și două măști.
Potrivit primarului Cristian Stan, distribuirea se va face de către personalul Direcției de Asistență Socială, la domiciliu, în funcție de numărul membrilor fiecărei familii, cu respectarea distanței sociale.
”Personalul va purta mască, mănuși, vizieră, precum și o vestă inscripționată cu Primăria Târgoviște, iar la loc vizibil, legitimația de serviciu.
Primul cartier abordat va fi Tudor Vladimirescu (microraionul nr. 6).
Facem toate eforturile pentru ca distribuirea sa fie finalizată pana la sfârșitul acestei săptămâni”, a declarat primarul Târgoviștei.

De mâine va începe dezinfecția în scările de bloc în Târgoviște – 30.03.2020

De marți, 31 martie, Primăria Târgoviște va începe dezinfectarea în scările de bloc. Primele care vor fi igienizate sunt cartierele Aleea Trandafirilor și Cartierul Mihai Viteazul ( Microraionul Nr. 9).

“Practic, cea mai mare parte a măsurilor de combatere a coronavirusului sunt de apanajul administrației publice locale. Mă refer cu prioritate la dezinfectarea scărilor de bloc. De mâine, acestea vor fi dezinfecatate. Primele zone care vor fi abordate sunt Aleea Trandafirilor și Cartierul Mihai Viteazul, – Micro 9. Am ales zonele astea pentru că acolo locuiesc mai mulți oameni în vârstă, dar nicio scară de bloc nu va rămâne nedezinfecatată”, a precizat primarul Cristian Stan.

La fiecare scară de bloc se va monta câte un dispozitiv cu gel dezinfectant. La prețurile practicate la această dată, Primăria Târgoviște va achita aproximativ 1 milion de lei pentru fiecare lună în care vor fi menținute aceste măsuri.

„Nu ne plângem. Cât timp avem resurse bugetare vom face tot ce este omenesc posibil ca să combatem acest virus nenorocit. Am văzut situații tragice în Italia, Spania sau Franța. Sperăm ca România să nu ajungă acolo, dar asta depinde doar de noi. Am o rugămine la administrațiile de proprietari ca să colaboreze cu administrația publică locală de a face curățenie înainte de a se face dezinfecția, astfel încât dezinfectarea să fie foarte eficientă”, a mai spus edilul.

Dezinfectarea se va efectua prin Direcția de Salubritate a Municipiului Târgoviște, operator autorizat pentru acest gen de activități.

Va începe dezinfecția în scările de bloc în Târgoviște

Va începe dezinfecția în scările de bloc în Târgoviște

TÂRGOVIȘTENII POT COMUNICA DIRECT CU PRIMĂRIA PRIN INTERMEDIUL UNEI APLICAȚII DE MOBIL

Primăria Municipiului Târgoviște a lansat, marți, 28 ianuarie, aplicația oficială Târgoviște City App. Aplicația mobilă este, în același timp, un ghid turistic digital și o platformă de comunicare între cetățeni și Primărie.
Târgoviște City App adună într-un singur ghid digital interactiv toate informațiile de interes din Târgoviște, de la principalele obiective turistice la structurile de agrement și timpul liber dar și calendarul evenimentelor dedicat atât targoviștenilor cât și vizitatorilor orașului.

Targoviste City App

Targoviste City App

Se poate descărca gratuit de pe:
Google Play: http://bit.ly/TârgovișteCityAppAndroid
App Store: http://bit.ly/TârgovișteCityAppIOS
Sau de pe site: https://targovistecity.ro/

MODUL RAPORTĂRI INCIDENTE

Târgoviște City App este prima aplicație din România care oferă posibilitatea comunicării bidirecționale între cetățeni și administrația locală. Una dintre principalele motivații ale Primăriei Municipiului Târgoviște în dezvoltarea aplicației a reprezentat-o modulul „Raportări incidente” prin care oferă locuitorilor orașului o linie de comunicare directă cu departamentele responsabile de administrare. Modulul „Raportări incidente” oferă posibilitatea cetățenilor de a comunica prin mesaje directe în cadrul aplicației și de a atașa fotografii și fișiere.
Astfel târgoviștenii vor putea sesiza în timp real problemele întâlnite în oraș legate de străzi, ordinea publică, siguranța circulației, spații verzi și spații de joacă, construcții, transport în comun, utilități și alte probleme diverse.
Pentru a asigura o comunicare transparentă și eficientă, raportările se vor face doar cu autentificare (număr de telefon și adresa de email personală). Datele cu caracter personal nu vor fi dezvăluite și nu vor fi văzute decât de dispecerii departamentelor Primăriei.

TÂRGOVIȘTE CITY APP ÎNSCRIE ORAȘUL TÂRGOVIȘTE PE HARTA „SMART CITIES” DIN ROMÂNIA

Agenda de timp liber și cotidianul digital al Primăriei Târgoviște. Aplicația mobilă a Municipiului Târgoviște oferă constant informații utile legate de trafic, serviciile medicale, știrile și noutățile primăriei dar și evenimentele care se desfășoară în oraș. Tot prin intermediul aplicației se pot urmări programele și evenimentele sportive și culturale, recum și informații despre activitățile dedicate comunității. Prin modulul „În apropierea ta”, ai posibilitatea de a găsi pe harta interactivă cele mai apropiate obiective raportate la poziționarea ta pe hartă.
plicația este deservită de website-ul cu același nume www.targovistecity.ro unde se găsesc același informații în varianta de desktop.

File din istorie – 30 de ani de la căderea comunismului Primăria Municipiului Târgoviște, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, organizează, în perioada 09-31 decembrie 2019, expoziția „File din istorie – 30 de ani de la căderea comunismului”.

Puteți admira obiecte care, odinioară, se regăseau în majoritatea locuințelor românilor, cum ar fi pick – up, magnetonfon, fier de călcat cu cărbuni, telefon cu disc, uniforme școlare, cărți de istorie sau lampă cu gaz. Expoziția abordează, dintr-o perspectivă neutră, perioada comunismului, încercând să ofere o imagine de ansamblu asupra vieții cotidiene.

Evenimentul se desfășoară la inițiativa Primăriei Municipiului Târgoviște în colaborare cu Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița ( prin Filiala pentru Copii „Ioan Alexandru Brătescu Voinești”), Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște și cu sprijinul interpretei de muzică populară, Cristina Ilie. Centrul Național de Informare și Promovare Turistică este situat în centrul orașului, în Piața Tricolorului.

Moș Crăciun va poposi şi la Târgoviște! Cel mai mare turist al lumii, neobositul și veșnic tânărul Moș Crăciun, va poposi şi la Târgoviște! Mai exact, fără a ține cont de superstiții, oaspetele de seamă va sosi vineri, 13 decembrie, la ora 17.30, la Teatrul Tony Bulandra. De aici, va porni cu mare alai către Orășelul lui Moș Crăciun din Piața Mihai Viteazul, unde va împărți daruri copiilor, începând cu ora 18. Moșul va mai zăbovi preț de două zile, sâmbătă, 14 decembrie, și duminică, 15 decembrie, pentru a oferi, de la ora 17, daruri tuturor copiilor.

Moș Crăciun va poposi şi la Târgoviște!Înscrierea micuților pentru cadouri se face la scena lui Moș Crăciun (Piața Mihai Viteazul) în zilele de 13, 14 și 15 decembrie, ora 16.00. Orășelul vă așteaptă și în această perioadă cu numeroase surprize, spectacole şi evenimente!

Municipiul Târgoviște, prezent la Târgul de Turism al Poloniei! Obiectivele turistice din Târgoviște au fost promovate la cel mai mare târg de turism din Polonia, ”TT Warsaw”. Timp de 3 zile, în perioada 21 – 23 noiembrie, profesioniștii din domeniul turismului dar și vizitatorii târgului, au aflat informații inedite despre Vlad Țepeș, Turnul Chindiei și despre celelalte simboluri turistice care fac cunoscut orașul în lume.

Vă invităm să descoperiți Târgoviște!

Vă invităm să descoperiți Târgoviște!

Municipiul Târgoviște reprezentat la Târgul de Turism al României! Cele mai interesante povești despre Târgoviște abia așteaptă să fie spuse! Unde? La Târgul de Turism al României de la Romexpo, începând de 14 noiembrie și până pe 17 noiembrie.
Targul de Turism al Romaniei
La această ediție a târgului, destinațiile și obiectivele turistice din municipiul Târgoviște și din județul Dâmbovița vor fi promovate prin intermediul unui stand comun, amenajat într-un spațiu generos de 30 m², într-o viziune care îmbină în mod armonios elementele tradiționale cu cele moderne.

Călcȃnd pe urmele celor 33 de voievozi… Cunoaște locul unde trăiești! Primăria Municipiului Târgoviște, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, continuă tradiția și organizează și în cursul anului școlar 2019-2020, prin Biroul Protejarea Patrimoniului Cultural și Dezvoltare Turistică, proiecte educaționale cu tema „Călcând pe urmele voievozilor târgovișteni. Cunoaște locul unde trăiești!”.
În urma acestor proiecte copii vor cunoaște istoria locurilor unde trăiesc, vor dezvolta sentimente de mândrie națională și vor deveni promotorii valorilor turistice ale Municipiului Târgoviște.
Prima activitate educaţională s-a desfăşurat în Şcoala Gimnazială Răzvad – 18 octombrie 2019
Colegiul Naţional “Constantin Carabella” a fost următoarea oprire – 22 octombrie 2019 – a proiectului educațional cu tema „Călcând pe urmele voievozilor târgovișteni. Cunoaște locul unde trăiești!”. Elevii au fost deosebit de interesaţi de istoria oraşului în care trăiesc şi învaţă.

Programul Zilele Cetatii 6-8 Septembrie

Afis-zilele-orasului-2019

6 SEPTEMBRIE

09.00 – Deschidere Târgul negustorilor organizat de Primăria Municipiului Târgoviște. Locație: Parcul Chindia
09:00 – Deschidere eveniment Grădini internaționale. Locație: Parcul Chindia
11:00 – Deschidere Salon Editorial „Ion Heliade Rădulescu” – Locație: Scuarul Primăriei
11:00 – Deschidere Târgul de Anticariat. Locație: Scuarul Primăriei
11:00 – Deschidere Stand Expozițional de promovare a obiectivelor turistice din Municipiul Târgoviște şi Județul Dâmbovița”. Locație: Scuarul Primăriei
11:30 – 18:00 – Valori târgoviștene – expoziție de pictură, sculptură, ceasuri, costume și obiecte tradiționale. Locație: Primăria Târgoviște
13:00 – Premierea cuplurilor care împlinesc 50 de ani de căsătorie. Locație: Primăria Târgoviște – Sala Florentină.
16:00 – Deschidere oficială Târgul meșterilor populari organizat de Centrul de Cultură al Județului Dâmbovița. Locație: Parcul Mitropoliei.
18:00 – PARADA –Târgoviște – privind spre viitor – Traseu Teatrul Tony Bulandra – B-dul Carol I – B-dul Mircea cel Bătrân – Calea Domnească – Parcul Chindia
18:30 – 22:00 Concert de muzică populară – organizat de Centrul de Cultură al Județului Dâmbovița. Locație: Parcul Mitropoliei
18:30 – Deschiderea oficială a festivalului ”Zilele Cetății Târgoviște”. Locație: Parcul Chindia (zona ruine)
19:00 – Concert ”Ethos” susținut de Vlad Miriță și Frații Cazanoi. Locație: Parcul Chindia (zona ruine)
20:30 – Concert Trooper – Locație: Parcul Chindia (zona ruine)
21:30 – Video mapping – Spectacol de proiecție lumini pe Turnul Chindiei.
Locație: Parcul Chindia (zona ruine -Turnul Chindiei)
16:30 – „Cartierul Copiilor” – Opera Comică pentru copii București. Locație: Parcul Chindia (zona ruine)
17:00 – Expoziție ”Retrospectiva anualelor de arhitectură”, realizată de Ordinul Arhitecților din România, filiala Muntenia Vest. Locație: Centrul Vechi al municipiului Târgoviște
20:30 – Concert „Renașterea spiritului – Călătorie Balcanică” susținut de Ovidiu Lipan Țăndărică și invitații săi: Rona Hartner, Stelu Enache, Panțîru Brass, Grupul Balcano. – Locație: Parcul Chindia (zona ruine)

7 SEPTEMBRIE

09.00 – 23.00 –Târgul negustorilor organizat de Primăria Municipiului Târgoviște. Locație: Parcul Chindia
09.00 – 23.00 – Târgul meșterilor populari organizat de Centrul de Cultură al Județului Dâmbovița. Locație: Parcul Mitropoliei
11:00 – 18:00 – Salonul Editorial ”Ion Heliade Rădulescu” – Locație: Scuarul Primăriei
11:00 – 21:00 – Târgul de Anticariat – Locație: Scuarul Primăriei
11:00 – 18:00 – Stand Expozițional de promovare a obiectivelor turistice din Municipiul Târgoviște şi Județul Dâmbovița”. Locație: Scuarul Primăriei
11:30 – 18:00 – Valori târgoviștene – expoziție de pictură, sculptură, ceasuri, costume și obiecte tradiționale. Locație: Primăria Târgoviște
11:00 – „Cartierul Copiilor” – Spectacol de teatru susținut de Teatrul Tony Bulandra. Locație: Parcul Chindia (zona ruine)
12:00 – „Cartierul Copiilor” – Spectacol de dans – clasa Daniela Rotari.
Locație: Parcul Chindia (zona ruine)
14:30 – „Cartierul Copiilor” – Spectacol interactiv și concursuri pentru copii, Teatrul Vostru Sibiu. Locație: Parcul Chindia (zona ruine)
16:30 – „Cartierul Copiilor” – Opera Comică pentru copii București
Locație: Parcul Chindia (zona ruine)
17:00 – Expoziție ”Retrospectiva anualelor de arhitectură”, realizată de Ordinul Arhitecților din România, filiala Muntenia Vest. Locație: Centrul Vechi al municipiului Târgoviște
20:30 – Concert „Renașterea spiritului – Călătorie Balcanică” susținut de Ovidiu Lipan Țăndărică și invitații săi: Rona Hartner, Stelu Enache, Panțîru Brass, Grupul Balcano. – Locație: Parcul Chindia (zona ruine)

8 SEPTEMBRIE

09:00 – Slujba religioasă de Sfânta Zi a Nașterii Maicii Domnului
Locație: Catedrala Mitropolitană Târgoviște
12:00 – Procesiune pe traseul: Mitropolia Târgoviște – Bulevardul Mircea cel Bătrân Calea Domnească- Curtea Domnească
13:00 – Ședința festivă a Consiliului Local Municipal Târgoviște
Locație: Curtea Domnească
Activitati traditionale, artistice si culturale
10.00 – 23.00 – Târgul negustorilor organizat de Primăria Municipiului Târgoviște. Locație: Parcul Chindia
10.00 – 23.00 – Târgul meșterilor populari – organizat de Centrul de Cultură al Județului Dâmbovița. Locație: Parcul Mitropoliei
10:00 – 18:00 – Târgul de Anticariat – Locație: Scuarul Primăriei
10:00 – 18:00 – Salonul Editorial ”Ion Heliade Rădulescu” – Locație: Scuarul Primăriei
10:00 – 18:00 – Stand Expozițional de promovare a obiectivelor turistice din Municipiul Târgoviște şi Județul Dâmbovița. Locație: Scuarul Primăriei
11:00 – Cartierul Copiilor – Teatrul Vostru Sibiu – spectacol interactiv, concursuri cu și pentru copii – Locație: Parcul Chindia (zona ruine)
12:30 – Cartierul Copiilor – Spectacol pentru copii cu Magicianul (Marian Râlea). Locație: Parcul Chindia (zona ruine)
15:00 – Premierea concurenților din cadrul evenimentului „Grădini medievale”. Locație: Parcul Chindia
17:00 – Valori târgoviștene: Corul Liceului Ienăchiță Văcărescu și Concert de
muzică de film – susținut de orchestra Liceului Bălașa Doamna. Locație: Parcul Chindia (zona ruine)
20:00 – Concert de muzică electronică – susținut de DJ KT și DJ Dinu Ivan.
Locație: Parcul Chindia (zona ruine)
21:00 – Concert extraordinar – susținut de Goran Bregovic & Wedding and Funeral BanD. Locație: Parcul Chindia (zona ruine)
După 22:00 – Foc de artificii – Locație: Parcul Chindia (zona ruine)

2 – 8 SEPTEMBRIE 2019 – COMPETIŢII SPORTIVE

17.00 – 22.00 Cupa Cartierelor la Fotbal – Turneul Cartierelor, Locație: Complexul Turistic de Natație
Cupa Zilele Cetății la Tenis de câmp: juniori și seniori. Locație: Parcul Chindia și Baza Sportivă Vascony. Juniori 09.00 – 15.00, seniori 16.00 – 22.00.
FINALA “TURNEUL CARTIERELOR” – 7 Septembrie, ora 17.00
FOTBAL: Echipa Consiliului Local Municipal vs. Old Boys ”Petrolul Ploiești”.
Locație: Complexul Turistic de Natație,
7 Septembrie, ora 18.00
Festivitatea de premiere – Cupa Zilele Cetății la tenis de câmp : juniori și seniori. Locație: Parcul Chindia și Baza sportivă Vascony

Târgoviștea devine capitală culturală de Zilele Orașului !
Capitala-Culturala
Târgoviștea devine capitală culturală de Zilele Orașului când in scuarul Primăriei se deschide a XVIII-a ediție a Salonului Editorial de carte.
Evenimentul are loc în perioada 6-8 septembrie 2019, în cadrul Zilelor Municipiului Târgovişte și este organizat de Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa.
Salonul Editorial doreşte să faciliteze contactul publicului dâmboviţean cu oferta de carte a celor mai importante edituri din ţară.

Târgoviștea se pregătește de sărbătoare!

În perioada 2-8 septembrie, Zilele Cetății 2019 aduc evenimente variate, organizate pentru a celebra istoria, cultura și dinamica vieții din fosta capitală a Țării Românești, dar și pentru a bucura pe toată lumea.
Primăria Municipiului Târgoviște a pregătit manifestări diverse, de la competiţii sportive la expoziţii de pictură, sculptură, ceasuri, costume şi obiecte tradiţionale, de la târguri de negustori și meșteri populari la saloane de carte, de la amenajări de grădini în miniatură la concerte extraordinare. Capul de afiș al serilor muzicale va fi Goran Bregovic.
Să ne bucurăm împreună de Zilele Cetății Târgoviște 2019!
Afis-zilele-orasului-2019

Expoziția “Târgoviștea medievală”!

Monumentala Curte Domnească este locul perfect pentru expoziția “Târgoviștea medievală”, organizată de Primăria Municipiului Târgovişte alături de Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească”.

Afis “Târgoviștea medievală”
Aflat la a-IV-a ediție, evenimentul ilustrează cele mai valoroase obiective culturale din Târgoviște și din împrejurimi.
Expoziţia cuprinde postere şi materiale de promovare realizate prin proiecte cu finanțare prin POR 2007-2013 (Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului). Vizitatorii vor primi informații și materiale despre Curtea Domneascǎ din Târgovişte, despre Muzeele Târgoviştene, despre Bisericile Medievale din sec. XIV-XVIII și despre Mǎnǎstirile Vechi din zona Târgoviştei.
Expoziția este deschisă de vineri, 16 august, pânǎ duminicǎ, 18 august, între orele 9:00 și 17:00. Accesul publicului este gratuit.
.

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești!

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești

Una dintre cele mai mari sărbători religioase care se desfășoară în Municipiul Târgoviște, sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, va avea loc pe 10 și 11 august.Astfel, sâmbătă, 10 august, de la ora 18.00, pe un podium special amenajat în apropierea Catedralei din Târgoviște, va fi oficiată slujba Vecerniei și Pelerinajul tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviștei. Apoi, duminică, 11 august, de la ora 8.30, va fi oficiată Sfinta Liturghie, moment în cadrul căruia vor fi lansate volume special tipărite pentru acest eveniment. La finalul Sfintei Liturghii, va fi resfințită catapeteasma Catedralei, în urma restaurării ei.

Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, a fost primul sfânt canonizat pe pământ românesc, la 15 august 1517, în vremea domnitorului Neagoe Basarab. Sfântului îi revine meritul de a fi organizat viața bisericească din Țara Românească, la începutul secolului al XVI-lea.

Traseu virtual al atracțiilor turistice din Târgoviște

Elevi Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Târgoviște

Elevii silitori învață și în vacanță! Astăzi, la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Târgoviște, copiilor din clasa a IX-a G, de la Colegiul Economic “Ion Ghica’, aflați în stagiu de practică, le-a fost prezentat un traseu virtual al atracțiilor turistice din Târgoviște. Alături de obiectivele binecunoscute ale vechii cetăți de scaun, elevilor le-au fost recomandate și alte posibilități de petrecere a timpului liber, la Teatrul Tony Bulandra Târgovişte “ sau la Complexul Turistic de Natație Târgoviște.

Grădina Zoologică din Târgoviște vă aşteaptă!
O modalitate plăcută și educativă de petrecere a timpului liber poate fi o vizită la Grădina Zoologică din Târgoviște.Începuturile acesteia datează încă din epoca medievală, când domnitorul Petru Cercel se stabilește, în anul 1583, la Târgoviște și aduce specialiști italieni pentru a crea, în zona din imediata apropiere a Palatului Domnesc (în actualul Parc Chindia), frumoase grădini italiene. Tot el „a pus să se facă niște cuști nespus de mari și frumoase, în care să adăpostească sălbăticiuni” (Franco Sivori).Grădina Zoologică actuală se întinde pe o suprafață de 4 hectare și deține în jur de 166 de specii de păsări și animale, dintre care unele sunt unice în Romania: hipopotamul pitic și specia de maimuțe Mangabi negru cu moț.
Imaginile sunt preluate de pe site-ul www.zootargoviste.ro

Sâmbătă începe la Târgoviște a șasea ediție a Festivalului Medieval Dracula.
Festivalul va cuprinde tabere medievale, un Târg de Rusalii, spectacole de teatru și dans, conferințe pe teme istorice. Accesul este liber, iar toate evenimentele vor avea loc la Curtea Domnească.
Organizat de Consiliul Local și Primăria Târgoviște alături de Teatrul Tony Bulandra, în parteneriat cu Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură și Complexul Muzeal ”Curtea Domnească”, festivalul pune în valoare trecutul istoric valoros al fostei cetăţi de scaun şi aduce în faţa publicului şi file din istoria Ţării Româneşti.

Festivalul Medieval Dracula, 15-16 iunie 2019

Festivalul Medieval Dracula, 15-16 iunie 2019

Programul celor două zile ale Festivalului Medieval Dracula:

SÂMBĂTĂ, 15 iunie
10.30 – 23.00 – Tabăra medievală – negustori, meșteșugari, expoziție de arme, ulcioare și vase decorative
10:30-23:00 – Târgul de Rusalii – organizat de Centrul Județean pentru Cultură Dâmbovița
11.30 – Spectacol de teatru pentru copii susținut de Teatrul Municipal Tony Bulandra și spectacol pe picioroange cu trupa Anacronism
11:30 – Conferință pe teme istorice: ”Cei 33 de domnitori feudali valahi” și momente artistice susținute de elevii Palatului Copiilor, eveniment organizat de Biroul Protejarea Patrimoniului Cultural și Dezvoltare Turistică din cadrul Primăriei Municipiului Târgoviște – locație: Sala de Conferințe a Muzeului Tiparului și Cărții Vechi
13:00 – Muzică vocal-instrumentală cu tematică medievală – formația Nomen Est Omen
13:30 – Pauză
15:00 – Interactiv cu publicul – Demonstrații de disciplină și antrenament de luptă, întreceri haiducești – trupele Anacronism Sibiu și Paladinii de Terra Medies
16:00 – Muzică vocal-instrumentală cu tematică medievală formația Nomen Est Omen
18:00 – Muzică vocal-instrumentală cu tematică medievală formația Cimpoierii de Transilvania
18:15 – Deschidere oficială festival
18:30– ”Domnițele Cetății” dansuri medievale – Anacronism, Paladinii de Medies
19:00 – ”DANSUL PÂNZELOR” și ”Dansul spadelor” – Moment coregrafic susținut de artiști ai trupei Anacronism
19:30 – Interactiv cu publicul – Demonstrații de disciplină și antrenament de luptă, întreceri haiducești – trupele Anacronism Sibiu și Paladinii de Terra Medies
20:00 – Concert eveniment: Trupa ”Huniadi Cantores”, Cimpoierii de Transilvania și Trupa ”Trei Parale”
22:30 – Spectacol cu foc – trupa Piro

DUMINICĂ, 16 iunie
10.30 – 23.00 – Tabăra medievală – negustori, meșteșugari, expoziție de arme, ulcioare și vase decorative
10:30-23:00 – Târgul de Rusalii – organizat de Centrul Județean pentru Cultură Dâmbovița
11.00 – 19.00 – Ateliere tematice de mânuirea sabiei, tras cu arcul – trupele Anacronism Sibiu și Paladinii de Terra Medies
11.00 – Spectacol de teatru pentru copii susținut de Teatrul Municipal Tony Bulandra și spectacol pe picioroange cu trupa Anacronism
12.30 – Muzică vocal-instrumentală cu tematică medievală – formația Nomen Est Omen
13:00 Dansuri medievale cu artiștii trupei Anacronism, Paladinii de Medieș
13:30 – Pauză
15:30 – Muzică instrumentală – formația Huniadi Cantores și Cimpoierii de Transilvania
16.00 – Interactiv cu publicul –Demonstrații de disciplină și antrenament de luptă, întreceri haiducești – Anacronism Sibiu și Paladinii de Terra Medies
18.00 – ”DANSUL PÂNZELOR” – spectacol de dans și acrobații cu pânze – Anacronism Sibiu
18:30 – Recital de muzică medievală – formația Nomen Est Omen
18.30 – Parada medievală ”Solie la Turnul Cetății” – Bd.Regele Carol I (Teatrul Tony Bulandra) – Bd. Mircea cel Bătrân – Calea Domnească – Complexul Muzeal ”Curtea Domnească”
19:30 – Moment solemn – Înmânarea soliei
20:00 – Muzică vocal instrumentală – formația Huniadi Cantores și Cimpoierii de Transilvania
21:00 – Spectacol istoric ”Vlad Țepeș – răzbunarea” – cascadori și demonstrație dresură cai – un spectacol produs de Goldstone Film
22:00 – Spectacol cu foc – trupa Piro

Duminică, 2 iunie, începe a IX-a ediţie a BABEL FAST

Festivalul Artelor Spectacolului Târgovişte – BABEL FAST a ajuns la cea de-a IX-a ediţie. Este un festival internaţional, având în vedere nelipsitele, numeroasele şi exoticele prezenţe străine din cadrul fiecărei ediţii.
La ediţia cu numărul IX vor participa 19 ţări: Cehia, Polonia, Rusia, India, Italia, Belgia, Algeria, Franţa, Germania, Marea Britanie, Scoţia, Anglia, Islanda, Macedonia, Israel, Iran, Coreea de Sud, Lituania şi România.
Astfel, între 2 şi 9 iunie, vor avea loc reprezentaţii în următoarele spaţii: Sala Mare, Sala Oglinzilor, Amfiteatrul Liceului „Voievodul Mircea”, Casa Sindicatelor, Centrul Vechi, Piaţa Mihai Viteazul, Curtea Domnească, Parcul Chindia.

Babel FAST Targoviste 2019

Babel FAST Targoviste 2019

PROGRAM BABEL 2019

Duminică, 2 iunie
15:30 Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra, Deschiderea oficială
16:00 Sala Mare, LABORATOARELE BABEL – IMAGO: Crimă și pedeapsă, regia: Dumitru Acriș, aprox. 1h
17:30 Amfiteatrul Liceului nr. 2, LABORATOARELE BABEL – IMAGO: Ziua aceea, regia: Oleg Eremin, aprox. 1h
19:00 Piața Mihai Viteazul, LABORATOARELE BABEL – IMAGO: Nunta, regia: Kiril Vîtoptov, aprox. 1h 20:00 Casa Sindicatelor, Colonelul și păsările, regia: Vlad Popescu, Teatrul Ariel Râmnicu-Vâlcea, România; 2h 45 min. (fără pauză)

Luni, 3 iunie
11:00 Foaier, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)
12:00 Foaier, Indian Theatre – A journey from local to global, masterclass de Vidyanidhee Vanarase,
India; 2h
18:00 Sala Mare, M means Magritte, regia: Dimitry Aryupin, blackSKYwhite, Rusia; 1h
19:30 Casa Sindicatelor, Piatra din casă, regia: Alexandru Dabija, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, România; 1h 30 min.
21:30 Parcul Chindia (Teatrul de Vară) – Calea Domnească – Bulevardul Mircea cel Bătrân – Bulevardul Carol I – Teatrul Tony Bulandra, Parada Babel & Paradă Scena Kalejdoskop din Polonia; 1h

Marți, 4 iunie
11:00 Foaier, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)
12:00 Sala Oglinzilor, Imagini teatrale succesive în teatrul est-european cu: Oleg Loevski, Dimitry
Aryupin, Aleksandar Ivanovski, Inesa Pilvelytė, Piotr Kulczyk, Horațiu Mihaiu, Ovidiu Caița; 2h 18:00 Sala Mare, In transit, regia: Aditi Venkateshwaran, IAPAR, India; 1h
19:30 Casa Sindicatelor, Julius Caesar, regia: Okbaoui Cheikh, Forssane el Rokeh, Adrar, Algeria; 1h 21:00 Piața Mihai Viteazul, The Heart of Don Juan, regia: Piotr Kulczyk, Scena Kalejdoskop, Polonia; 1h

Miercuri, 5 iunie
11:00 Foaier, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)
12:00 Sala Oglinzilor, Yoga for performers, workshop, Aditi Venkateshwaran, IAPAR, India; 3h
18:00 Sala Mare, After, regia: Kim so jung, Sangsangchangkko (The Imaginary House), Coreea de Sud; 1h 10 min.
19:00 Centrul Vechi, Fiecare duine (Fiecare om), regia colectivă PASS, Edinburgh College, Scoția; 40 min. 19:30 Piața Mihai Viteazul, Operativi!, regia: Mario Gumina, Eccentrici Dadaro, Italia;1h
20:30 Casa Sindicatelor, Not a children`s game, regia: Albertas Vidžiūnas, Teatrul Alytus, Lituania, 1h 45 min.

Joi, 6 iunie
11:00 Foaier, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)
12:00 Sala Oglinzilor, Not from the emotions inside but from the images outside, workshop, Atsushi Kakumoto, Japonia; 3h
16:00 Sala Oglinzilor, Imagini teatrale succesive în teatrul contemporan cu: Jeungwoo Son, Hyungjong Song, Kim So Jung, Scott Johnston, Vidyanidhee Vanarase, Atsushi Kakumoto; 2h
18:00 Amfiteatrul Liceului nr. 2, Smoke like a man, regia: Mickey Yonas, Yafit Levi, Israel; 1h 19:00 Centrul Vechi, Nunta, regia: Kiril Vîtoptov (Laboratoarele Babel – Imago)
20:00 Piața Mihai Viteazul, Esquilibrio, Jonathan Marquis, Italia; 40 min.
21:00 Piața Mihai Viteazul, Pasărea de Foc, regia: Irina Niculescu, Teatrul Tony Bulandra, Târgoviște, România; 40 min.
21:30 Sala Mare, ALBA, regia: Yves Marc, Thèâtre du Mouvement, Franța; 1h 15 min.

Vineri, 7 iunie
11:00 Foaier, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)
12:00 Sala Oglinzilor, Not from the emotions inside but from the images outside, workshop, Atsushi
Kakumoto, Japonia; 3h
18:00 Casa Sindicatelor, CUBE, regia: Pavel Knolle, Teatrul Național din Praga – Laterna Magika, Cehia; 1h 19:00 Piața Mihai Viteazul, Fiecare duine (Fiecare om), PASS, Edinburgh College, Scoția; 40 min.
20:00 Sala Mare, Medea Fantasy, regia: JeungWoo Son, The Nomad Production, Coreea de Sud; 1h 20 min.
21:30 Piața Mihai Viteazul, Spectacol de Foc și Muzică Live, The HandPan Project, România; 1h

Sâmbătă, 8 iunie
11:00 Foaier, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)
12:00 Sala Oglinzilor, Not from the emotions inside but from the images outside, workshop, Atsushi Kakumoto, Japonia; 3h
17:00 Sala Mare, Sonata Kreutzer, regia: Mc Ranin, Teatrul Tony Bulandra, Târgoviște, România; 1h 10 min.
19:00 Casa Sindicatelor, Family Lear, regia: Lee Sunggu, Theater Company Gabyun, Coreea de Sud; 1h 40 min.
20:00 Centrul Vechi, Esquilibrio, Jonathan Marquis, Italia; 40 min.
21:00 Piața Mihai Viteazul, Vernisaj de fotografie „In memoriam Sorin Radu”, The HandPan Project, Nomad Flames – spectacol de foc, muzică și dans; 1h

Duminică, 9 iunie
11:00 Foaier, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)
17:00 Sala Mare, We are made of star dust, regia: Scott Johnston, Teatrul Tony Bulandra, Târgoviște,
România; 1h
18:30 Curtea Domnească, Hamlet, regia: Kolbrún Björt Sigfúsdóttir, Brite Theatre, Anglia; 1h 20:00 Piața Mihai Viteazul, Esquilibrio, Jonathan Marquis, Italia; 40 min.
21:00 Curtea Domnească, Othello, după William Shakespeare, regia: Suren Shahverdyan, Teatrul Tony Bulandra, România; 2hMUZEUL – O POARTĂ SPRE LUMEA CUNOAȘTERII!
Primăria Municipiului Târgoviște prin Biroul Protejarea Patrimoniului Cultural și Dezvoltare Turistică a desfășurat în data de 15 mai 2019, în cadrul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Târgoviște ORA DE TURISM LOCAL, sărbătorind astfel Ziua Internațională a Muzeelor. Această acțiune se înscrie în obiectivul de promovare al Municipiului Târgoviște pentru cunoașterea și transmitrerea patrimoniului cultural generațiilor viitoare.

Călcȃnd pe urmele celor 33 de voievozi…

Cunoaște locul unde trăiești!

Primăria Municipiului Târgoviște, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, organizează și în cursul anului 2019, prin Biroul Protejarea Patrimoniului Cultural și Dezvoltare Turistică, proiecte educaționale cu tema „Călcând pe urmele celor 33 de voievozi… Cunoaște locul unde trăiești!”.

Prin aceste proiecte se urmărește promovarea turistică a așezămintelor istorice și culturale de interes național în rândul elevilor dâmbovițeni, viitori ambasadori ai Municipiului Târgoviște.
Astăzi, 8 aprilie, în Şcoala Gimnazială Căpşuna din comuna Cobia, ghizii Centrului Naţional de Informare Turistică Târgovişte au predat o altfel de lectie de istorie elevilor de clasa a VII-a.

Pe 18 aprilie 2019, proiectul educațional cu tema „Călcând pe urmele celor 33 de voievozi… Cunoaște locul unde trăiești!” a ajuns şi la Colegiul Național „Nicolae Titulescu” Pucioasa. Activitățile interactive i-au incantat pe participanți – elevii frumoși și isteți de clasa a V-a.

Proiectul educaţional „Călcând pe urmele celor 33 de voievozi… Cunoaște locul unde trăiești!” s-a făcut cunoscut pe 17 mai 2019 şi elevilor Şcoalii Gimnaziale Valea Voievozilor.

„Călcând pe urmele celor 33 de voievozi… Cunoaște locul unde trăiești!”, proiect educaţional al Primăriei Municipiului Târgovişte desfăşurat prin Biroului Protejarea Patrimoniului şi Dezvoltare Turistică, a ajuns pe 29 mai şi la Şcoala Gimnazială Teleşti-Ludeşti.

Anul şcolar se închide în curând!
Închidem şi noi seria proiectelor educaţionale la Târgovişte, Şcoala Gimnaziaă Ioan Alexandru Brătescu Voineşti desfăşurată în 31 mai 2019!

Municipiului Târgoviște participă, de astăzi şi până duminică, la Târgul de Turism al României

De astăzi şi până duminică, la Romexpo are loc ediția de primăvară a Târgului de Turism al României. Evenimentul, unul de referință pentru industria de turism din țara noastră, reunește agenții de turism, tur-operatori, autorități și asociații profesionale din turism, administrații locale dar și un număr important de vizitatori.

Municipiul Târgoviște participă cu un stand expozițional generos, amplasat în sectorul B1-31, în cadrul căruia vor fi promovate monumentele istorice, Curtea Domnească, Turnul Chindiei, muzeele, așezămintele religioase de ev mediu, Grădina Zoologică, Parcul Chindia, Teatrul Tony Bulandra și Complexul Turistic de Natație.

Prin participarea la Târg, se dorește asigurarea vizibilității orașului în cadrul industriei de turism, în scopul creșterii numărului de vizitatori ai Vechii Cetăți de Scaun a Țării Românești.

Targ de Turism Romexpo 2019

Municipiul Târgoviște participă anul acesta la Târgul de Turism al României

Municipiul Târgoviște, Cetate de Scaun a Țării Românești timp de peste 300 de ani, nu avea cum să lipsească de la Târgul de Turism al României, târg care se desfășoară între 21 și 24 februarie 2019, în Pavilioanele B1 și B2 din Centrul Expozițional ROMEXPO.

Cele mai importante obiective turistice ale orașului vor fi prezentate participanților anul acesta de către Primăria Municipiului Târgoviște prin Biroul Protejarea Patrimoniului Cultural și Dezvoltare Turistică.

Clădirile istorice ale municipiului Târgoviște, Curtea Domnească, Turnul Chindiei, muzeele, biserici ridicate în evul mediu, grădina zoologică, Parcul Chindia, precum și Complexul Turistic de Natație Târgoviște fac din fosta capitală a Țării Românești o destinație turistică de top.

Târgoviște este locul unde, de la Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș și Mihai Viteazul până la Constantin Brâncoveanu, “cei mai mari domnitori au oprit vremelnic hoardele păgâne, dând oarecum o pauză de respirație creștinătății”.

Așadar, Municipiul Târgoviște este atât o destinație turistică în care poți petrece câteva zile, dar și un punct de plecare într-o călătorie prin Dâmbovița către celelalte obiective turistice ale județului.

 

Spectacole de Valentine’s și Dragobete la Teatrul Tony Bulandra
Teatrul Tony Bulandra vă invită, luna aceasta, la cel puțin un spectacol al stagiunii 2018-2019.Puteţi alege spectacole de dramă, comedie și tragedie. Veniți alături de teatrul Tony Bulandra în luna dragostei şi puteţi savura: „Mofturile lui Nenea Iancu”, „Marginea”, „Visul unei nopți de iarnă”, „Gaițele”, „Patima roșie” „O scrisoare pierdută” și toate celelalte spectacole ale lunii februarie.

„CĂLCÂND PE URMELE CELOR 33 DE VOIEVOZI… CUNOAȘTE LOCUL UNDE TRĂIEȘTI!” – ŞCOALA GIMNAZIALĂ “ION CIORĂNESCU” MOROIENI
Primăria Muncipiului Târgoviște, prin Biroul Protejarea Patrimoniului Cultural și Dezvoltare Turistică și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, organizează în anul școlar 2018-2019, proiecte educaționale cu tema „Călcând pe urmele celor 33 de voievozi… Cunoaște locul unde trăiești!”. Prin aceste proiecte se urmărește promovarea turistică a așezămintelor istorice și culturale de interes național în rândul elevilor dâmbovițeni, viitori ambasadori ai turismului local.

ȘEZĂTOAREA COPIILOR.
Luni, 17 decembrie 2018, în cadrul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Târgoviște, a avut loc ȘEZĂTOAREA COPIILOR.
Evenimentul cu tema „Tradiția merge mai departe!” a avut ca scop promovarea tradițiilor și obiceiurilor românești prin activități de țesut și cusut.
Sezatoare_Copiilor CNIPT Targoviste 4Sezatoare_Copiilor CNIPT Targoviste 3Sezatoare_Copiilor CNIPT Targoviste 2

Sezatoare_Copiilor CNIPT Targoviste 1

Seara de carte la Târgovişte
Joi, 25 octombrie, ora 17.00, are loc o nouă întâlnire „Seara de carte la Târgovişte”, la sediul Bibliotecii Judeţene „I. H. Rădulescu” Dâmboviţa.
Cartea propusă spre dezbatere este „Origini”, autor Dan Brown.Prezintă: Anca Bobe şi Melisa Bursali

„Seara de carte la Târgovişte” este o întâlnire cu caracter amical, la care oricine este bine venit.AFIS - Seara de carte - 25 oct 2018

Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur” Ediţia a 51-a, 2018, cu tema „Romanţa ne uneşte”

Vă facem cunoscut că în perioada 18-20 octombrie 2018 se va desfăşura în municipiul Târgovişte, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO şi sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural, cea de-a 51-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur”.
Marele eveniment muzical naţional, având în acest an tema „Romanţa ne uneşte”, este dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi, totodată, salvgardării şi promovării Romanţei ca gen muzical al patrimoniului cultural naţional, în vederea înscrierii acesteia în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.
Organizatorii acestei ediţii sunt: Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, cu Uniunea Muzicienilor din Moldova, în co-producţie cu Televiziunea Română şi în parteneriat cu Radio România.
Evenimentul se desfăşoară la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte. Concertele vor începe în fiecare seară la ora 18.00.

NOUTĂŢI ȘI EVENIMENTE ALE EDIŢIEI A 51-A, 2018

• Programul Naţional de Concerte „Romanţa ne uneşte”, sub patronajul CNR UNESCO, eveniment asociat Festivalului Naţional „Crizantema de aur” 2018. Concertele se desfăşoară în zone istorice din România şi Republica Moldova, în perioada 18 octombrie – 15 decembrie 2018 la Târgovişte, Alba-Iulia, Chişinău, Iaşi, Craiova, Constanţa şi Bucureşti. Programul este destinat promovării Romanţei – gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale şi se desfăşoară cu implicarea laureaţilor Festivalului „Crizantema de aur”, alături de alţi mari interpreţi de romanţe din România şi din Republica Moldova.

• 50 de ani de Romanţă la Târgovişte – celebrarea semicentenarului de la înfiinţarea, în 1968, a Festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de aur”. Evenimentul se va desfăşura vineri, 19 octombrie 2018, ora 10.00, la „Casa Romanţei” din Târgovişte, spaţiu muzeal unic în România dedicat istoriei şi promovării Romanţei – ca gen muzical de patrimoniu – şi Festivalului Naţional „Crizantema de aur”. Participă reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutului Naţional al Patrimoniului, Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, Federaţiei Europene şi Federaţiei Române a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO, invitaţi speciali ai centrelor culturale şi instituţiilor muzicale din ţară care organizează festivaluri şi concerte de romanţe, membrii juriilor, compozitori şi interpreţi de romanţe din ţară şi din străinătate, reprezentanţi ai organizatorilor festivalului. Organizator: Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte.

• „Mari poeţi ai romanţei” – omagierea, prin micro-recitaluri de romanţe, precum şi prin lansări discografice şi editoriale, a creaţiilor marilor poeţi români : Mihai Eminescu, George Coşbuc, Octavian Goga, Vasile Alecsandri. În program, evenimentul omagial „O viaţă închinată Romanţei”, realizat cu participarea reputatului interpret de romanţe Gheorghe Sărac şi a operei sale:

1. culegerea muzicală de romanţe pe versurile poetului Mihai Eminescu.
2. triplu CD tricolor cu integrala romanţelor româneşti pe versurile poetului Octavian Goga (de la a cărui moarte se împlinesc 80 de ani).
3. triplu CD cu integrala romanţelor româneşti pe versurile poetului Mihai Eminescu.
4. CD cu integrala romanţelor româneşti pe versurile poetului George Coşbuc (de la a cărui moarte se împlinesc 100 de ani).
5. CD cu integrala romanţelor româneşti pe versurile poetului Vasile Alecsandri.
6. CD „A venit aseară mama”, cu romanţe româneşti celebre.

Omagiu corifeilor romanţei – eveniment realizat cu sprijinul Fundaţiei „Henry Mălineanu” cu scopul promovării creaţiei celebrului compozitor român Henry Mălineanu, precum şi a altor mari compozitori ai generaţiei sale; Eveniment realizat la Teatrul „Tony Bulandra” şi la „Casa Romanţei” din Târgovişte.
Eurostar – casa de discuri a romanţei româneşti – participă cu stand permanent la festival pentru lansări de CD-uri de romanţe şi de muzică românească;

Alte lansări editoriale şi discografice:

o monografia „Istoria Crizantemei de aur. 50 de ani de romanţă la Târgovişte”, ediţie actualizată – Teodor Vasiliu
o CD „Romanţe de aur” – Alina Mavrodin Vasiliu
o Eveniment editorial: „Concert Brandenburgic”, autor: prof.univ.dr. Vasile Burlui, preşedinte Universitatea „Apollonia” din Iaşi
o Expoziţia „De la Doină la Romanță” – Paul Surugiu (Fuego)

SINTEZA PROGRAMULUI FESTIVALULUI „CRIZANTEMA DE AUR”
– 18-20 octombrie 2018 -

• Festivalul Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur”, ediţia a 51-a, va fi transmis integral în direct pe postul TVR 3 în perioada 18-20 octombrie 2018, în fiecare seară, începând cu ora 18.00. Festivalul va fi redifuzat pe TVR Internaţional şi TVR Moldova, conform programărilor TVR. Posturile TVR 2 şi TVR 3, precum şi posturile regionale ale TVR, vor difuza emisiuni speciale cu selecţiuni din programul festivalului. Postul Radio România Antena Satelor va transmite în direct sâmbătă, 21 octombrie, începând cu ora 18.00, Gala Laureaţilor Concursului de Interpretare şi Creaţie, precum şi concertele extraordinare din programul festivalului;
• Ediţia a 51-a a Festivalului „Crizantema de Aur” va fi structurată pe patru mari secţiuni: Concursul de Interpretare, Concursul de Creaţie, Recitaluri extraordinare şi Evenimente asociate festivalului;
Concursul de interpretare: participă 19 de concurenţi selecţionaţi în urma a 7 preselecţii regionale, realizate în perioada aprilie-iunie 2018, cu jurii de specialitate, în România şi în Republica Moldova;
• Regulamentul oficial al festivalului prevede și în acest an ca toţi concurenţii de la secţiunea Interpretare să includă în repertoriul de concurs şi o romanţă dintre cele lansate şi premiate la concursurile de Creaţie ale Festivalului Naţional „Crizantema de Aur” de-a lungul anilor, pentru creşterea calităţii artistice a Concursului de Interpretare şi pentru promovarea noilor creaţii de romanţe;
• În afara Concursului de Interpretare, vor fi prezenţi în Festival 2 „boboci de Crizantemă” din România şi din Republica Moldova, selecţionaţi în urma preselecţiilor regionale;
Concursul de Creaţie va îmbogăţi patrimoniul muzical naţional cu 13 romanţe în primă audiţie, selectate în urma preselecţiilor naţionale realizate la Bucureşti în colaborare cu UCMR şi la Chişinău în colaborare cu UMM;

Joi, 18 octombrie şi Vineri, 19 octombrie 2018, se vor desfăşura Concursurile de Interpretare şi de Creaţie urmate de:
a) Micro-recitaluri „Voci de aur ale Romanţei” susţinute de laureaţi ai Festivalului „Crizantema de aur”: Olguţa Berbec (Trofeul 2017), Marian Stere (Premiul I Creaţie 2017), Zorina Bălan (Trofeul 2016), Tudor Bărbos (Premiul I 2016), Domniţa Moroşanu (Trofeul 1993), Bogdan Hrestic (Premiul I 2003), precum şi Jana Gherbovei (Trofeul „Crizantema de argint” 2018) şi George Cojocărescu (Trofeul „Crizantema de argint” 2017).
b) Recitaluri extraordinare „Romanţe printre stele” susţinute de Daniela Vlădescu şi Sergiu Cioiu;
c) Recitaluri extraordinare „De la Doină la Romanţă” susţinute de Constantin Lătăreţu şi Paul Surugiu (Fuego);

Sâmbătă, 20 octombrie 2018, vor avea loc:
a) Gala Laureaţilor Concursului de Interpretare și Concursului de Creație;
b) Recitalul „Poveste din Bucureştiul de altădată”, susţinut de Miruna Ionescu şi formaţia Valentin Albeşteanu;
c) Concertul extraordinar „Romanţa ne uneşte”, cu participarea unor mari interpreţi şi compozitori de romanţe din România şi Republica Moldova: Matilda
Pascal-Cojocăriţa, Gheorghe Turda, Margareta Ivănuş, Constantin Rusnac, Silvia Goncear, Sorin Lupu, Florin Georgescu şi Alina Mavrodin Vasiliu, cu participarea actriţei Daniela Nane („Poeme printre romanţe”) şi a harpistei Cristina Munteanu („Harpa cu romanţe”). Mai participă în concert: Grupul „Doruleţul” condus de Mihail Vlădăreanu şi „bobocii de Crizantemă” Mihaela Beatrice Spiridon (Botoşani) şi Andreea Tican (Chişinău).
• Acompaniază orchestrele „Dor românesc” – dirijor Ștefan Cigu şi „Romanţa” – dirijor Lucian Vlădescu;
Juriul Concursului de Interpretare va fi format din mari interpreţi de romanţă şi personalităţi ale vieţii muzicale din România şi Republica Moldova. Preşedintele de onoare al juriului: compozitorul Eugen Doga.
Juriul Concursului de Creaţie va fi format din renumiţi compozitori români din România şi Republica Moldova, desemnaţi de UCMR şi UMM. Preşedintele de onoare al juriului: compozitorul Jolt Kerestely;
• Prezentatori: Alexandra Velniciuc şi Octavian Ursulescu.

Regia şi scenografia: Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului „Tony Bulandra” Târgovişte;
Producător TVR al evenimentului: Maria Tănase Marin;
Direcţia artistică: Alina Mavrodin Vasiliu, directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte.
Sponsorii ediţiei a 51-a a Festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur”:
- Sponsor oficial: COTNARI;
- Sponsori: Fundaţia „Henry Mălineanu”; Adelle Style.

Crizantema de aur 2018-recitaluri
Crizantema de aur 2018-concurenti
Crizantema de aur 2018-Concert Romanta ne uneste
Crizantema de aur 2018
Proiecte educaționale
Primăria Muncipiului Târgoviște, prin Biroul Protejarea Patrimoniului Cultural și Dezvoltare Turistică și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, organizează în anul școlar 2018-2019, proiecte educaționale cu tema „Călcând pe urmele celor 33 de voievozi… Cunoaște locul unde trăiești!”. Prin aceste proiecte se urmărește promovarea turistică a așezămintelor istorice și culturale de interes național în rândul elevilor dâmbovițeni, viitori ambasadori ai turismului local.

ptr

Liceul Tehnologic Pucioasa – 2 octombrie 2018

Activitati Mihai Viteazul 19 octombrie

Activitati Mihai Viteazul 19 octombrie

Premiere elevi Activitati Mihai Viteazul 19 octombrie

Premiere elevi Activitati Mihai Viteazul 19 octombrie

„Descoperă Dâmbovița” – expoziție în foaierul Senatului din Palatul Parlamentului
Expoziția „Descoperă Dâmbovița” se desfășoară în perioada 15-17 octombrie 2018 în foaierul Senatului din Palatul Parlamentului și este organizată de Consiliul Județean Dâmbovița în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgoviște.
Acest proiect de promovare are drept obiectiv cunoașterea potențialului economic, istoric și turistic al județului Dâmbovița.

1
2
3
4
5
6

Piese noi în repertoriul Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte!

În stagiunea de teatru 2018-2019, Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte îi așteaptă pe iubitorii de teatru cu spectacole pentru toate gusturile.
Astfel, pe 29 septembrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a teatrului târgoviştean se va pune în scenă premiera „Livada de vişini”. Pe 12 octombrie, actorii teatrului târgoviştean vă aşteaptă cu o altă piesă în premieră: “O scrisoare pierdută”.

 

Deschidere stagiune 2018-2019
afis-o-scrisoare-pierduta
Afis livada de visini
Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte nu i-a uitat nici pe cei mai mici dintre spectatorii târgovişteni. Aceştia sunt aşteptaţi cu piese precum Motanul încălţat, Degeţica, Pinocchio şi alte surprize.
Program-copii-sep-oct-2018

ZILELE CETĂȚII TÂRGOVIȘTE

3 zile de sărbătoare la Târgoviște! În perioada 7 – 9 septembrie se desfășoară Zilele Cetății, sărbătoare a orașului Târgoviște devenită deja un eveniment de tradiție. În acest an, manifestările sunt organizate sub egida Centenarului.
Pentru târgovișteni dar și pentru turiștii care vizitează orașul în această perioadă, au fost pregătite evenimente și activități dintre cele mai diverse: Târgul negustorilor, expoziții de pictură, lansări de carte, recitaluri, spectacole muzicale și coregrafice precum și multe activități sportive și pentru copii.

Vă invităm să veniți la Târgoviște și să participați la Zilele Cetății!

Mai mult aici.

FESTIVALUL CONCURS „GRĂDINILE INTERNAȚIONALE ALE TÂRGOVIȘTEI”, EDIȚIA A II-A
Primăria și Consiliul Local Târgoviște, prin Biroul Protejarea Patrimoniului Cultural și Dezvoltare Turistică, în parteneriat cu Teatrul Tony Bulandra, au organizat în perioada 15-17 iunie 2018 a doua ediție a Festivalului Concurs „Grădinile Internaționale ale Târgoviștei”, festival inspirat din vechile Grădini ale Palatului Domnesc, care au fost amenajate pentru prima dată de voievodul Petru Cercel în anul 1584.
Municipalitatea și-a dorit să reînvie, să promoveze și să transmită mai departe în rândul generațiilor tinere, un meșteșug, o tradiție a cetății, și anume arta amenajării grădinilor cu tematica referitoare anul acesta la celebrarea „Centenarului Marii Uniri ”.
Târgoviștenii vor putea admira după finalizarea festivalului, grădinile amenajate, fapt care aduce un plus pentru frumusețea Parcului Chindia din Municipiul Târgoviște.

Mai mult aici.

FESTIVALUL MEDIEVAL „DRACULA”
În perioada 15 – 17 iunie, are loc la Târgoviște a 5-a ediție a Festivalului Medieval „Dracula”.
Evenimentul, devenit deja o tradiție, recreează parfumul unei epoci de referință în istoria orașului.
Timp de 3 zile, din zori și până în seară, mult după chindie (perioada din zi în care apune soarele, și care a dat numele unuia dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Târgoviște, Turnul Chindiei), meșteșugarii îi așteaptă pe turiști să realizeze împreună obiecte de artă medievală iar cavalerii se vor lupta haiducește, cu sabia și arcul.
Vor avea loc spectacole cu foc, recitaluri de muzică medievală, dansuri și costume medievale, spectacole pentru copii, artiști pe picioroange, cascadori și, nu în ultimul rând, spectacole cu teme istorice.
În cadrul evenimentului, va avea loc festivalul ”Grădinile Internaționale ale Târgoviștei”, un concurs inedit de grădinărit care, în acest an, are ca temă Centenarul Marii Uniri.
Vă invităm să veniți în vechea capitală a Valahiei!

Programul evenimentelor:

VINERI, 15 iunie
09:00 – Deschidere Festival Concurs ”Grădinile Internaționale ale Târgoviștei” editia a II a în Anul Centenarului – Parcul Chindia
16.00 – 23.00 – Tabăra medievală – negustori, meșteșugari, expoziție de arme, ulcioare și vase decorative
17.00 – Interactiv cu publicul – Demonstrații de disciplină și antrenament de luptă, întreceri haiducești – trupele Anacronism Sibiu și Paladinii de Terra Medies
18:00 – Deschidere oficială festival
18:30 – Recital de muzică instrumentală
21.00 – 21:45 – Parada medievală – Solie la Turnul Cetății – Traseu: Teatrul Tony Bulandra – Bd. Mircea cel Bătrân – Calea Domnească – Curtea Domnească
22:00 – Recital muzică instrumentală (cimpoaie) – trupa Bordo Sarkany; Spectacol cu foc – trupa “Hypnosis Fire”

SÂMBĂTĂ, 16 iunie
10.00 – 23.00 – Tabăra medievală – negustori, meșteșugari, expoziție de arme, ulcioare și vase decorative
11.00 – 19.00 – Ateliere tematice de mânuirea sabiei, tras cu arcul – trupele Anacronism Sibiu și Paladinii de Terra Medies
11.30 – Spectacol de teatru pentru copii – Parada picioroangelor – Teatrul Municipal Tony Bulandra și trupa Anacronism
13.00 –Muzică instrumentală cu Grupul de tulnicărese ”Moațele din Avram Iancu” și dansuri medievale cu artiștii trupei Anacronism
16.00 – 18.00 – Interactiv cu publicul –Demonstrații de disciplină și antrenament de luptă, întreceri haiducești – Paladinii de Terra Medies
18.00 – ”DANSUL PÂNZELOR” – spectacol de dans și acrobații cu pânze – Anacronism Sibiu
18:30 Recital de muzică medievală – Grupul de tulnicărese Moațele din Avram Iancu și formația Nomen Est Omen
19.30 – Spectacol istoric – ”Antim Ivireanul” – scenă ruine Curtea Domnească
21:00 – Spectacol cascadori/demonstrație dresură cai – Clubul de echitație Balotești – Parcul Chindia (zona ruine)
22:00 – Spectacol cu foc – trupa Paladinii de Terra Medies

DUMINICĂ, 17 iunie
10.00 – 23.00 – Tabăra medievală – negustori, meșteșugari, expoziție de arme, ulcioare și vase decorative -
11.00 – 13.00 – Ateliere tematice de mânuirea sabiei, tras cu arcul, dans medieval
11:30 – Spectacol de teatru pentru copii – Teatrul Municipal Tony Bulandra
12.00 – ”Domnițele Cetății” dansuri medievale – Anacronism, Paladinii de Medies 12:30 – Recital de muzică medievală – trupa Nomen Est Omen
16:00 – Premierea concurenților din cadrul festivalului concurs
16.00 – 18.00 – Ateliere tematice de mânuirea sabiei, tras cu arcul, călărie, dans medieval
17.00 – Prezentare de ținute vestimentare medievale ”Grădinile Internaționale ale Târgoviștei” editia a II a
17.30 – ”Dansul spadelor” – Moment coregrafic susținut de artiști ai trupei Anacronism
18 .30 – Spectacol istoric ”Balada lui Constantin Brâncoveanu” – Teatrul Municipal Tony Bulandra
20.30 – CONCERT – Gheorghe Gheorghiu – muzică folk, Trupa Corbu (Ad-Hoc) – muzică disco easy hardcore, cu influențe medievale
22:00 – Spectacol cu foc – trupa “Hypnosis Fire”

Toate evenimentele vor avea loc în incinta Complexului Muzeal „Curtea Domnească” și în Parcul Chindia din Municipiul Târgoviște
‼ACCESUL este LIBER ‼

EXPOZIȚIA TEMATICĂ ,,TÂRGOVIȘTEA MEDIEVALĂ”

Primăria Municipiului Târgoviște, împreună cu Complexul Național Muzeal ,,Curtea Domnească” organizează în perioada 8 – 10 iunie 2018 EXPOZIȚIA TEMATICĂ ,,TÂRGOVIȘTEA MEDIEVALĂ”, în incinta pivnițelor Curții Domnești.
În cadrul expoziției vor fi standuri cu materiale publicitare despre:
• Monumentul Istoric de Importanță Națională Curtea Domnească din Târgoviște;
• Muzeele Târgoviștene;
• Bisericile Medievale sec. XIV – XV din Târgoviște;
• Bisericile Medievale sec. XVI din Târgoviște;
• Bisericile Medievale sec. XVII – XVIII din Târgoviște;
• Bisericile Medievale de la sfârșitul de veac XIX și începutul sec. XX din Târgoviște;
• Mănăstiri Vechi din Zona Târgoviște.

Vom da viață acestui eveniment prin momente artistice susținute de elevii Palatului Copiilor din Târgoviște (dansuri, concert de chitară, flaut, interpretare de muzică ușoară și populară) în data de 9 iunie 2018, între orele 1000 – 1200.

PROIECTE EDUCAȚIONALE

Primăria Municipiului Târgoviște, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, organizează în cursul anului 2018, prin Biroul Protejarea Patrimoniului Cultural și Dezvoltare Turistică, proiecte educaționale cu tema „Călcând pe urmele celor 33 de voievozi… Cunoaște locul unde trăiești!”. Prin aceste proiecte se urmărește promovarea turistică a așezămintelor istorice și culturale de interes național în rândul elevilor dâmbovițeni, viitori ambasadori ai Municipiului Târgoviște.

TÂRGUL DE CĂLĂTORII CLUJ – NAPOCA EDIȚIA I

O nouă provocare, o altă promovare, Municipiului Târgovişte va fi prezent, la Târgul de Călătorii Cluj – Napoca 16-18 martie 2018 ediția I.
Cel mai artistic eveniment dedicat turismului își așteaptă vizitatorii în perioada 16 – 18 Martie, la Muzeul de Artă Cluj- Napoca.
Oraşul TÂRGOVIŞTE trebuie vizitat în primul rând pentru imensa lui încărcătură istorică și ospitalitatea locuitorilor. Cele mai importante obiective turistice – Curtea Domnească, Turnul Chindiei, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul Comunismului, Mănăstirea Dealu, aduc savoare călătoriei odată ce sunt descoperite.

Evenimentul este organizat de firma AdShop Cluj în colaborare cu ANAT.
Intrarea este liberă.
Vă aşteptăm cu drag !!!

FESTIVALUL „CRIZANTEMA DE AUR” – EDIȚIA 50

Vă facem cunoscut că în perioada 19-21 octombrie 2017 se va desfășura în municipiul Târgoviște, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, cea de-a 50-a ediție, jubiliară, a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur”.
Festivalul este organizat de Consiliul Local Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Moldova, în coproducție cu TVR și în parteneriat cu Radio România.
Evenimentul se va desfășura la Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște.

Program aici.

GRADINILE INTERNAȚIONALE ALE TARGOVIȘTEI

Primăria Municipiului Târgoviște organizează în perioada 8-10 septembrie 2017 prima ediție a Festivalului Concurs „Grădinile Internaționale ale Târgoviștei”, festival inspirat din vechile Grădini ale Palatului Domnesc, care au fost amenajate pentru prima dată de voievodul Petru Cercel în anul 1584.
Acest festival presupune participarea unor delegații invitate atât din țară, cât și din Italia.
Se va organiza un concurs internațional de grădinărit pentru a pătrunde în lumea încântătoare a artei amenajării grădinilor. Concursul se adresează celor interesați să ne prezinte teme precum: compoziția spațiului, elemente de mediu, formă, culoare, textură, unitate, noțiuni de horticultură etc, participantii amenajând câte o gradină specifică țării lor.

VINERI 8 SEPTEMBRIE 2017
9.00 – Deschiderea Festivalului Concurs
9.00 – 18.00 – Incepere amenajare peisagistica a unei gradini specifice
tarii sau zonei fiecarui participant.

SAMBATA 9 SEPTEMBRIE 2017
10.00 – Conferința de presă – locație – Parcul Chindia
9.00 – 18.00 – Continuarea si finalizarea amenajarii peisagistice a gradinilor
specifice tarii /zonei fiecarui participant.

DUMINICA 10 SEPTEMBRIE 2017
9.00 – 14.00 – Participantii isi vor prezenta gradinile realizate in cadrul festivalului,
timp in care vizitatorii sunt rugati sa voteze gradina preferata;
12.30 -14.30 – Simpozion ” Gradinile medievale ale Targovistei: punte spre viitor”
Locație – Muzeul de Istorie, sala Auditorium;
Invitați: profesori, oameni de cultură, arhitecți, oficialități locale ;
15.00 – Desemnarea căștigătorilor – Festivitatea de premiere – Parcul Chindia;
16.00 – Inchiderea evenimentului.

Vă așteptăm!

RESFINȚIREA MĂNĂSTIRII STELEA CU OCAZIA ZILELOR MUNICIPIULUI TÂRGOVIȘTE 2017

Duminică, 10 septembrie 2017, începând cu ora 10.00, la Mănăstirea Stelea Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie și slujba de resfințire a ansamblului monastic.
Evenimentul se înscrie în cadrul mai larg al manifestărilor prilejuite de celebrarea Zilelor Cetății Târgoviște. Programul liturgic special va fi marca astfel încheierea unei perioade de restaurări începute cu peste un deceniu în urmă, cu lucrări complexe, ce au vizat întregul ansamblu monastic: restaurarea picturii și a catapetesmei, reamenajarea incintei, consolidarea bisericii și a turnului clopotniță, refaceri de chilii și ziduri de incintă, construcția de spații cu destinație culturală etc.
Pe parcursul ultimei jumătăți de veac, la Mănăstirea Stelea s-au mai desfășurat lucrări de întreținere și restaurare în anii 1943-1947, 1972-1977, 1982-1988, 1991-1999, cea mai amplă și mai complexă fiind demarată în anul 2006. Ctitorită la 1645 de către domnul Moldovei, Vasile Lupu, ca semn al păcii cu principele muntean, Matei Basarab, Mănăstirea Stelea poartă hramul Învierii Domnului și reprezintă unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură religioasă ridicate în Țara Românească în secolul al XVII-lea.

TÂRGOVIȘTEA MEDIEVALĂ

Expoziția TÂRGOVIȘTEA MEDIEVALĂ se află la a doua ediție, anul acesta având un plus de originalitate prin desfășurarea unor momente artistice.

PROGRAM
Vineri:
- ora 12.00 – Conferința de presa
Sambata:
- ora 15.00-17.00 – Concert de pian susținut de elevii clasei doamnei Prof. Valentina MILEȘAN și ai doamnei Prof. Andreea ANDREI din cadrul Școlii Populare de Artă.
Duminica:
- ora 11.00-11.30 – Ansamblul Folcloric Datina din comuna Băleni – coordonator prof. dr. Maria TUFEANU;
- ora 15.00-17.00 – Concert de chitară susținut de elevii din cadrul Cercului de chitară al Palatului Copiilor – coordonator Prof. Daniel UTINA.

Vă așteptăm la Curtea Domnească din Târgoviște.

ORA DE TURISM LOCAL – ÎNVAȚĂ SĂ CĂLĂTOREȘTI

Primăria Municipiului Târgoviște prin Biroul Protejarea Patrimoniului Cultural și Dezvoltare Turistică organizează în cadrul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Târgoviște „ORA DE TURISM LOCAL – ÎNVAȚĂ SĂ CĂLĂTOREȘTI”, în perioada 22 – 26 mai 2017 – programul „Școala Altfel”.
Obiectivul principal al evenimentului este acela de a face cunoscute în rândul elevilor numeroase obiective și atracții turistice din județul Dâmbovița.

NOAPTEA MUZEELOR

În fiecare an, la nivel internațional se organizează evenimentul „Noaptea Muzeelor”, care se bucură de un real succes european și a ajuns deja la a XIII-a ediție.
Evenimentul este sărbătorit de mii de muzee și instituții culturale din peste 30 de țări europene, care își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte pentru a-și întâmpina vizitatorii.
Această noapte a muzeelor, de obicei cea mai apropiată sâmbătă față de ziua 18 mai – Ziua Internațională a Muzeelor, este un prilej pentru milioane de oameni de a sărbători cultura.
Anul acesta, în România, „Noaptea Muzeelor” are loc sâmbătă, 20 mai, iar la eveniment vor participa 145 de muzee și organizații partenere din 45 de orașe din întreaga țară.
Și la Târgoviște, 9 din cele 14 instituții muzeale dâmbovițene își așteaptă vizitatorii cu o mulțime de surprize, concursuri și premii.

ZIUA CITITULUI CU VOCE TARE

Joi, 16 februarie 2017, ora 12.00, Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa organizează „ZIUA CITITULUI CU VOCE TARE”.
Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare (World Read Aloud Day) doreşte să atragă atenţia comunităţii internaţionale asupra importanţei cititului, să le transmită celor mici că au dreptul să citească, să scrie şi să-şi spună poveştile. Este sărbătorită în peste 80 de ţări, iar în 2015 a fost marcată pentru prima dată şi în România.
Invitat special: Camelia Varga, actor al Teatrului Tony Bulandra Târgovişte.

DONEAZĂ O CARTE PENTRU BIBLIOTECA ANSAMBLULUI BRÂNCOVENESC DE LA POTLOGI

Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște lansează a doua etapă a campaniei „Donează o carte pentru Biblioteca Ansamblului Brâncovenesc de la Potlogi”. Cu sprijinul Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița și, cel mai important, cu sprijinul dumneavoastră, încercăm să îmbunatățim fondul de carte de care dispune biblioteca Ansamblului Brâncovenesc. Orice carte donată este bine venită și va fi apreciată de cei care au nevoie cu adevărat.

Puteți dona cărți din domenii diverse, precum: literatură, istorie, etnografie, arheologie, conservare – restaurare etc. Acestea vor intra în colecţiile bibliotecii şi vor deveni accesibile tuturor cititorilor.

Prima etapă a campaniei s-a adresat bibliotecilor, editurilor, universităţilor, muzeelor şi se bucură de succes.

Contribuie și Tu la promovarea culturii! Ajută tinerii care vor să aibă de unde se informa și învăța!

Ne puteţi dona cărţi în punctele de colectare din cadrul muzeelor Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște:

Program: Luni – Duminică 08:00 – 16:00.

EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE „REGELE MIHAI – O COPILĂRIE FERICITĂ”

Consiliul Județean Dâmbovița, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște și Asociația România Culturală în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Biblioteca Academiei Române, Teatrul Național București, Muzeul Național Peleș, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Țării Făgărașului „Valter Literat” și Muzeul Județean de Istorie Brașov, organizează o expoziție de fotografie intitulată „Regele Mihai – o copilărie fericită”. Vernisajul va avea loc vineri, 10 februarie 2017, ora 13.00 la Muzeul de Istorie, str. CaleaDomnească, nr. 181.

În sala de expoziții temporare vor fi expuse 40 de panouri fotografice cu imagini din timpul copilăriei Regelui Mihai. Fotografiile provin din colecția Familiei Regale a României, colecția Academiei Române și colecția „Luiza Berman”.

Vor lua cuvântul: prof. dr. Georgeta Filitti, jr. dr. Alexandru Oprea, acad. Constantin Bălăceanu – Stolnici, dr. Ovidiu Cîrstina, prof. univ. dr. Silviu Miloiu, dr. Beatrice Todireanu.

Organizatorul expozitiei este: dr.BeatriceTodireanu.

Intrarea este liberă.

EXPOZIȚIA MEDIEVALĂ 2016

Primăria Municipiului Târgovişte, alături de Complexul Naţional Muzeal ,,Curtea Domnească” a organizat în perioada 1-3 iulie 2016 expoziţia tematică „Târgoviştea Medievală” în incinta pivniţelor Curţii Domneşti.

Expoziţia a constat în expunerea de postere și materiale publicitare despre Monumentul Istoric de Importanţă Naţională Curtea Domnească din Târgovişte, Muzeele Târgoviştene, Bisericile Medievale sec. XIV – XV din Târgovişte, Bisericile Medievale sec. XIV din Târgovişte, Bisericile Medievale sec. XVII – XVIII din Târgovişte, Bisericile Medievale de la sfârsitul de veac XIX şi începutul sec. XX din Târgovişte şi Mănăstirile Vechi din Zona Târgovişte.

Sfinţii 40 de Mucenici

În data de 9 martie, în fiecare an, sunt prăznuiţi Sfinţii 40 de Mucenici.

Cei 40 de Mucenici din Sevastia au fost soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman Licinius. În anul 320, aflând despre credința lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemnițați timp de 8 zile, bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat și a ieșit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însă locul un soldat. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele.

Sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradiţional şi a generat o sărbătoare tradiţională românească, Mucenicii sau Măcinicii. În credinţa populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, lasând loc zilelor moşilor. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului. Cu această ocazie gospodinele gătesc colaci reprezentând corpul uman, în forma cifrei 8, numiţi în funcție de zona geografică mucenici, sfinți, bradoși sau boboneți. Un alt obicei este ca bărbaţii să bea 40 de pahare de vin, acestea simbolizând puterea şi vigoarea, vinul transformându-se în timpul anului în sânge şi putere de muncă.

Sfinții Trei Ierarhi

Sâmbătă, 30 ianuarie 2016, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril pentru a lua parte la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi.

În fiecare an, la data de 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește împreună pe cei trei mari sfinți ierarhi ai creștinătății: Vasile cel Mare, Grigore de Nazianz și Ioan Gură de Aur, trăitori în partea de răsărit a Imperiului Roman și contemporani în sec. al IV-lea d.Hr. Ziua aceasta de prăznuire comună, menită a ilustra unitatea de învățătură celor trei, a fost introdusă între sărbătorile ortodoxiei începând cu anul 1084 de către episcopului Evhaitelor, Sf. Ioan Mauropous, care a pus astfel capăt unei acerbe dispute teologice iscate cu câțiva ani înainte la Constantinopol, privitoare la întâietatea unuia sau altuia dintre acești sfinți. Potrivit tradiției, cei trei ierarhi i s-au arătat Sf. Ioan Mauropos într-o viziune, mai întâi pe rând, apoi laolaltă, spunându-i: „După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nicio vrajbă nu este între noi.”

În biserică Sfinții Trei Ierarhi mai sunt considerați – prin hotărârea luată la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936 – protectori ai învățământului teologic.

La români sărbătoarea celor Trei Ierarhi mai e cunoscută și sub denumirea de Trisfetite (din sl. tri sventitelĩ = trei sfinți), când, potrivit credinței populare, vremea începe să se schimbe. Tot lor le este dedicat grupul de stele din mijlocul constelaţiei Orion, numit şi Cei Trei Crai sau Craii de la Răsărit.

Boboteaza şi sărbătoarea Sfântului Ioan

Credincioşii şi turisţii sunt aşteptaţi la slujbele închinate celor 2 sărbători foarte importante ale ortodoxiei: Boboteaza şi sărbătoarea Sfântului Ioan.

Boboteaza (Botezul Domnului), sărbătorită în 6 ianuarie, este ultima din seria de 12 sărbători de iarnă care debutează în ajunul Crăciunului. Botezul Mântuitorului în Iordan de către Sfântul Ioan poartă şi denumirea de “Epifanie” sau “Teofanie”, termeni care provin din limba greacă şi înseamnă “arătare”, “descoperire”. În ajunul şi în ziua de Bobotează, în bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfânt, la rugăciunile arhiereilor şi preotilor se sfinţeste Agheasma Mare.

În 7 ianuarie, credincioşii ortodocşi sărbatoresc pe unul dintre cei mai populari sfinţi ai ortodoxiei – Sfântul Ioan Botezatorul, care este vestitorul și botezătorul lui Iisus. El îi îndemna pe oameni să se pocăiască: ,,Pocăiți-vă, căci Împărăția cerurilor este aproape“, iar aceștia, mărturisindu-și păcatele, erau botezați de el în râul Iordan. Evangheliile relatează cum Ioan Botezătorul îl botează şi pe Iisus care vine la el pentru a împlini planul lui Dumnezeu, moment în care Duhul Sfânt se pogoară asupra lui Iisus ca un porumbel, acesta fiind recunoscut ca Fiu al lui Dumnezeu.

Sfântul Nicolae

Duminică, 6 decembrie 2015, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate Sfântului Nicolae, de la bisericile târgoviştene Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril. Sfântul Nicolae al Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, a fost arhiepiscop de Mira, în sudul Asiei Mici (Turcia de azi), în secolul al IV-lea. În Biserica Ortodoxă sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiți și mai cinstiți sfinți în popor. Conform tradiției, Sfântul Nicolae s-a născut în provincia Licia (Lichia) din sudul Asiei Mici, în orașul Patara. A fost unicul fiu al unei familii foarte înstărite și evlavioase. Moare în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale se păstreaza la Bari, în sudul Italiei. Minunile sale au marcat profund conştiiţa creştinilor şi stau la baza convingerii că Moş Nicolae aduce daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie. 

Expoziție „Biserici medievale secolele XIV-XV din Târgoviște”

Primăria Municipiului Târgoviște vă invită să luați parte la seria de evenimente ce marchează încheierea proiectului „Promovarea turistică a bisericilor medievale secolele XIV-XV din Târgoviște”.

Proiectul are drept scop promovarea și introducerea în circuitul turistic a cinci dintre cele mai importante monumente religioase din epoca amintită, respectiv Biserica Kretzulescu, Biserica Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Biserica Stelea Veche, Biserica Sfinții Voievozi Mihail și Gavril, Biserica Geartoglu.

Astfel, în perioada 15-16 decembrie, la Centrul de Conferințe al Universității „Valahia” din Târgoviște (Corpul K, str. Maior Ion Alexandrescu nr. 39) vor fi organizate o conferință de presă și un simpozion științific în cadrul cărora vor fi prezentate informații despre proiect, precum și o serie de comunicări științifice. Totodată, în perioada 15-21 decembrie, va fi deschisă spre vizitare o expoziție foto dedicată celor cinci obiective.

Sfântul Apostol Andrei

Luni, 30 noiembrie, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate Sfântului Apostol Andrei, cel întîi chemat, de la bisericile târgoviştene Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril. Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane a hotărât in anul 1995 ca sărbatoarea Sfantului Andrei să fie însemnată cu cruce roşie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul Romaniei”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbatoare bisericească natională. Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe ţărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Ţării Sfinte. Din Sfânta Scriptură aflam că era fratele lui Simon Petru. Amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril pentru a lua parte la slujbele închinate  Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Această sărbatoare este cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Sărbătoarea Ovideniei s-a suprapus pe ritualurile precreștine deschizătoare de iarnă, marcate de puterea luminii, a focului, a vederii și a viziunii. În folclor se îmbină numeroase tradiții păgâne, precum cele care susțin că în noaptea respectivă comorile ascunse ard cu flacără albastră, cerurile se deschid, iar fetele „văd” chipul ursitului în fântână, la lumina albă a unei lumânări.

Sfinții Mihail și Gavril

In fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica cinstește Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil și a tuturor Puterilor cerești celor fără de trupuri.

Duminică, 8 noiembrie 2015, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril pentru a lua parte la slujbele închinate Sfinților Mihail și Gavril.

Sfântul Dumitru

Luni, 26 octombrie 2015, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril pentru a lua parte la slujbele închinate Sfântului Dumitru.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea împăraţilor Diocletian şi Maximian Galeriu (284- 311) şi era fiul voievodului cetăţii Tesalonicului, botezat în taină de părinţii săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creştinilor. A fost martirizat pe la anul 306.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir este pentru noi românii foarte important pentru faptul că este un sfânt sud-est european care şi-a dat viaţa pentru Hristos şi care face parte din spiritualitatea răsăriteană. Fiu de guvernator al oraşului Tesalonic, Dimitrie nu a pregetat să mărturisească credinţa creştină chiar cu preţul vieţii sale. Pentru aceasta, cultul său a ajuns la o răspândire foarte mare în Orient şi foarte multe persoane îi poartă numele până astăzi.

Înălţarea Sfintei Cruci

Luni, 14 septembrie, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate Înălţării Sfintei Cruci, de la bisericile târgoviştene Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril.

Înălţarea Sfintei Cruci marchează două evenimente solemne: aflarea Crucii şi înălţarea ei în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, şi aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Aceeaşi sărbătoare aminteşte de un moment semnificativ din viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. În ajunul luptei cu Maxenţiu, un duşman al creştinilor (307-312), împăratul Constantin a avut o viziune: în plină zi, pe cer a apărut o cruce formată din stele, cu inscripţia “Prin acest semn vei invinge”. Împăratul a învins, iar mama lui, după izbândă, a poruncit să fie găsită Sfânta Cruce, la Ierusalim, aproape de Golgota. Acolo au fost găsite trei cruci identice, cea pe care a fost răstignit Iisus şi două ale tâlharilor ucişi odată cu el. Pentru a afla care este crucea pe care a fost răstingnit Iisus, patriarhul Ierusalimului Macarie a apropiat fiecare cruce de o fată care tocmai murise. Când Macarie a aşezat lânga ea Sfânta Cruce, se spune că tânăra a înviat. Vestea s-a răspândit ca fulgerul, iar biserica a devenit neîncăpătoare pentru credincioşii care soseau să vada Sfânta Cruce. În anul 335 după Hristos, Patriarhul a înălţat-o să fie văzută de tot poporul şi de atunci în fiecare an, la 14 septembrie, se sărbătoreşte acest eveniment.

Naşterea Maicii Domnului

Marţi, 08 septembrie, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate Naşterii Maicii Domnului, de la bisericile târgoviştene Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril

Această sărbătoare este cunoscută în popor sub numele de Sfânta Maria mică, spre deosebire de Adormirea Maicii Domnului care poartă denumirea de Sfânta Maria mare. Este prima sărbătoare cu cruce roşie din noul an bisericesc, an care începe pe 1 septembrie.

Începând cu orele 12.00, în Târgovişte, ca în fiecare an cu această ocazie, este organizată o procesiune religioasă care are următorul traseu: Mitropolia Târgovişte – B-dul Mircea cel Bătrân – Calea Domească – Curtea Domnească.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Sâmbătă, 29 august, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, de la bisericile târgoviştene Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul se prăznuieşte prin post, sărbătoarea fiind asociată unor tradiţii populare, precum interdicţia consumării unor alimente ca varza sau pepenele, ce amintesc de forma capului, şi a folosirii cuţitului.
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuită pe 29 august, este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe un nou an.

Adormirea Maicii Domnului

Sâmbătă, 15 august, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate Adormirii Maicii Domnului, de la bisericile târgoviştene Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril.

Adormirea Maicii Domnului este unul din Praznicele Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe, sărbătorită pe 15 august. Această sărbătoare comemorează moartea, învierea şi slăvirea Maicii Mântuitorului. Sărbătoarea mărturiseşte că Maica Domnului „a fost luată” de Dumnezeu în împărăţia cerească a lui Hristos, în deplinătatea vieţii ei sufleteşti şi trupeşti.

Schimbarea la Faţă a Domnului

Joi, 6 august, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate Schimbării la Faţă a Domnului, de la bisericile târgoviştene Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril.

Sărbătoarea se referă la momentul schimbării minunate la faţă a lui Iisus, în Muntele Taborului, în faţa ucenicilor săi Petru, Ioan şi Iacov, cu care a urcat pe munte ca să se roage.

Aceasta a fost prima minune a Mântuitorului asupra Sa, prin care Şi-a arătat slava dumnezeiască înaintea apostolilor: „Şi după şase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru şi pe Iacov şi pe Ioan, fratele lui, şi i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Şi S-a schimbat la faţă, înaintea lor, şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 1-2).

Pe lângă semnificaţia religioasă, Schimbarea la Faţă a fost asimilată în popor ca zi ce marchează desparţirea de vară, altfel spus, schimbarea veşmintelor naturii, dar şi ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp care se pregăteşte să sosească. De-acum, frunzele încep a se îngălbeni, apele a se răci, iar păsările migratoare încep a-şi pregăti plecarea.

Sfântul Ilie

Luni, 20 iulie, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate Sfântului Ilie, de la bisericile târgoviştene Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este sărbătorit pe data de 20 iulie. Sfântul Ilie a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve, din Galaad (Israel). De la numele acestei cetăți, avem și numele prorocului de Tesviteanul.

Fiind cunoscut drept cel care a adus prin rugaciunea sa seceta asupra poporului din Israel și apoi ploaia care a salvat poporul de la moarte, Sfântul Ilie a ajuns să fie cinstit ca și cel ce aduce ploi.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Luni, 29 iunie, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, de la bisericile târgoviştene Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril.

Sfântul Apostol Petru s-a născut în oraşul Betsadia, localitate situată pe malul nordic al lacului Ghenizaret, astăzi cunoscută sub numele de El Aradsch, situată în Siria. Numit la nastere Simon, Petru era fratele Sfântului Apostol Andrei.

Sfântul Apostol Pavel s-a născut în jurul anului 7, într-o familie de evrei provenind din Tarsul Ciliciei.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi împreună datorită faptului că ambii s-au săvârşit la Roma. Sfântului Apostol Pavel i s-a taiat capul, iar Sfântul Apostol Petru a fost răstignit cu capul în jos. Conform Sinaxarului, moaştele celor doi apostoli au fost puse împreună.

Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul / Sânzienele

Miercuri, 24 iunie, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, de la bisericile târgoviştene Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril.

Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită în Biserica Ortodxoxă pe 24 iunie. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în satul Ein-Kerem, lângă Ierusalim, şi a fost fiul Elisabetei, verişoara Maicii Domnului, şi al preotului Zaharia.

Sânzienele se sărbătoresc, în tradiţia populară, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare care se mai numeşte în unele locuri şi „Cap de vară“, pentru că acum soarele ajunge la apogeu şi este începutul verii. În popor se credea că noaptea care preceda ziua de Sânziene este una magică în care toate minunile sunt posibile. Tot în această noapte atât forţele binelui cât şi cele ale răului ating apogeul.

Expoziție „Biserici medievale secolele XVII-XVIII din Târgoviște”

Primăria Municipiului Târgoviște vă invită să luați parte la seria de evenimente ce marchează încheierea proiectului „Promovarea turistică a bisericilor medievale secolele XVII-XVIII din Târgoviște”.

Proiectul are drept scop promovarea și introducerea în circuitul turistic a șase dintre cele mai importante monumente religioase din epoca amintită, respectiv Biserica Sf. Atanasie și Chiril, Biserica Sf. Dumitru – Buzinca, Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena, Biserica Sf. Nicolae – Simuleasa, Biserica Stolnicul și Biserica Târgului.

Astfel, în perioada 4-5 iunie, la Centrul de Conferințe al Universității „Valahia” din Târgoviște (Corpul K, str. Maior Ion Alexandrescu nr. 9) vor fi organizate o conferință de presă și un simpozion științific în cadrul cărora vor fi prezentate informații despre proiect, precum și o serie de comunicări științifice. Totodată, în perioada 4-10 iunie, va fi deschisă spre vizitare o expoziție foto dedicată celor șase obiective.

Seară filocalică

Joi, 4 iunie 2015, orele 18:00, A.S.C.O.R., Facultatea de Teologie și Științele Educației și Cercul de dialog inter-religios „Omul și Sacrul” vă invită să participați la Seara filocalică, susținută la Mănăstirea Stelea, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Prof. Dr. Nifon Arhiepiscop și Mitropolit al Târgiviștei, de către Pr. Prof. Dr. Gheorghe Metallinos, Atena, Grecia.

Intrarea liberă.

Contact: tel. 0734 722 899, email: ascor_tgv@yahoo.com.

Rusaliile

Duminică, 31 mai,turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele de Rusalii, de la bisericile târgoviştene Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril.

Pogorârea Sfântului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile) reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor. Potrivit scrierilor Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11) acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret. De aceea sărbătoarea creștină mai poartă denumirea de Cinzecime.

Înălţarea Domnului şi sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena

Joi, 21 mai, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate Înălţarii Domnului şi sărbătorii Sfinţilor Constantin şi Elena de la bisericile Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril.

Înălţarea Domnului este prăznuită la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptâmana a VI-a, după Paşti. Este cunoscută în popor şi sub denumirea de Ispas. Hristos S-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor şi a doi îngeri.

Sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena este strâns legată de taina şi puterea Sfintei Cruci – semnul central al religiei creştine. Sfântului Constantin i s-a aratat pe cerul amiezii semnul Crucii spre biruinţă, în pragul înfruntării cu păgânul Maxentiu, iar Sfânta Elena, mama sa, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care Mântuitorul a fost răstignit. Sfânta Imparateasa Elena a trecut la Domnul la anul 327, iar Sfântul Împărat Constantin în 337, după 31 de ani de domnie.

Sărbătoarea Sf. Gheorghe

Joi, 23 aprilie 2015, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril pentru a lua parte la sărbătoarea Sf. Gheorghe.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, s-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. A urmat cariera militară și a ajuns comandant in armata împaratului. În anul 303, împăratul a dat un decret prin care toti creștinii erau obligați să se închine zeilor. Pentru că nu a lepădat credința în Hristos, Sf. Gheorghe este condamnat la moarte prin decapitare, în ziua de 23 aprilie 304, rămânând de atunci zi de prăznuire.

Sărbătoarea Sf. Gheorghe are o importanță deosebită în cultura tradițională românească, marcând în calendarul popular începutul anului pastoral. Denumită popular Sângiorz, este o sărbătoare prestigioasă cu semnificaţii multiple: agrare, pastorale, divinatorii. Gesturile şi actele circumscrise acesteia durează 3 zile, la fel ca şi la alte sărbători mari.

Sângiorzul deschide şi ciclul vegetaţional, marcând intrarea în anotimpul cald, care se va încheia la Sf. Dumitru, Sâmedru.

Apa, focul şi ramurile verzi sunt prezenţe emblematice ale acestei sărbători, având calităţi purificatoare, apotropaice şi stimulatoare.

Izvorul Tămăduirii

Vineri, 17 aprilie 2015, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril pentru a lua parte la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii.

În fiecare an, în prima vineri după Paști, Biserica Ortodoxă sărbătoreste Izvorul Tămăduirii. Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tămăduirii amintește de o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.

Învierea Domnului – Sfintele Paști

Duminică, 12 aprilie 2015, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril pentru a lua parte la sărbătoarea Învierii Domnului.

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare creștină, datorită ei fiind posibilă mântuirea. Ea stă la temelia credinței și a Bisericii Creștine. Numim această sărbatoare „Paști” după cuvântul grecesc care înseamnă „trecere”sau „traversare”.

Calea Luminii

O manifestare cu tradiție la Târgoviște, „Calea Luminii” va fi organizată și anul acesta în vechea Cetate de Scaun a Țării Românești, Pelerinaj Pascal în Joia Mare a Sâptămânii Patimilor şi Învierii Mântuitorului, eveniment care va începe cu ora 19.00 şi se desfăşoară de-a lungul b-dului. Castanilor, organizat de către Primăria Municipiului Târgovişte şi Arhiepiscopia Târgoviştei, prin iniţiatorul acestui proiect, pictorul Mihai Şerbănescu.

Floriile

Duminica, 5 aprilie, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele de Florii, de la bisericile târgoviştene Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril.

Duminica Floriilor (sau Floriile) este sărbătoarea creștină care comemorează intrarea lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Strâns legată de minunea învierii lui Lazăr din Betania, această duminică îi pregăteşte pe credincioşii ortodocşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii.

Totodată Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”.

Buna Vestire

Miercuri, 25 martie 2015, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril pentru a lua parte la sărbătoarea Bunei Vestiri.

Buna Vestire sau Blagoveştenia, cum se mai numeşte în popor, cu vechiul termen slavonesc, e o sărbatoare cu dată fixă (25 martie), de la care începe să curgă perioada de 9 luni – până la Crăciun – cât Maria L-a purtat în pântece pe Iisus.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.

În calendarul popular această sărbătoare este cunoscută sub denumirea de Ziua Cucului, pentru că în această zi are loc primul său cantec, prin care anunţă vestirea primăverii.

Sfinţii 40 de Mucenici

În data de 9 martie, în fiecare an, sunt prăznuiţi Sfinţii 40 de Mucenici.

Cei 40 de Mucenici din Sevastia au fost soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman Licinius. În anul 320, aflând despre credința lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemnițați timp de 8 zile, bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat și a ieșit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însă locul un soldat. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele.

Sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradiţional şi a generat o sărbătoare tradiţională românească, Mucenicii sau Măcinicii. În credinţa populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, lasând loc zilelor moşilor. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului. Cu această ocazie gospodinele gătesc colaci reprezentând corpul uman, în forma cifrei 8, numiţi în funcție de zona geografică mucenici, sfinți, bradoși sau boboneți. Un alt obicei este ca bărbaţii să bea 40 de pahare de vin, acestea simbolizând puterea şi vigoarea, vinul transformându-se în timpul anului în sânge şi putere de muncă.

Sâmbătă, 28 februarie, târgoviştenii şi turiştii sunt invitaţi să participe la „Paştele Cailor”. Acest eveniment are loc în fiecare an, în prima sâmbătă din Postul Paştelui, în sâmbătă Sfântului Toader, de unde vine şi denumirea de „Tudoriţa”. Este sărbătoarea primăverii, menită să pregătească muncile agricole ale gospodarilor. Această sărbătoare întăreşte legătură dintre grădinar şi ajutorul său de nădejde, calul. Pentru a-şi arăta aprecierea, grădinarul sfinţeşte la biserică animalul, să fie sănătos şi ascultător tot anul. Gospodinele din comunitatea bulgară pregătesc koncete, figurine dintr-un aluat special ce reprezintă calul şi merg cu ele dimineaţa la biserică pentru a fi sfinţite. La ieşirea din biserică preotul sfinţeşte grădinarul şi calul, iar femeile împart konceta. Grădinarul rupe konceta în două părţi egale, o jumătate o mănâncă el, o jumătate o dă calului. Ritualul este unic în România. Evenimentul se ţine an de an, în comunitatea bulgară din cartierul Matei Voievod. Denunirea sărbătorii vine de la bulgarescul „Konski Velikden”, tradus în limba română „Paştele Cailor”. Comunitatea bulgarilor din Târgovişte numără peste 2500 de membri şi are o istorie care începe din 1851. În această comunitate sunt vreo 200 de cai, dintre care aproximativ 40 sunt înscrişi la întrecere în fiecare an.

Sâmbătă, 14 februarie 2015, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril pentru a lua parte la sâmbăta mortilor – Moşii de iarnă.

Moșii de iarnă sau Pomenirea Morților este o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române în care se face pomenirea celor trecuți la cele veșnice.

Rânduiala sau ritualul bisericii prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

Moşii de iarnă cad întotdeauna în sâmbăta ce precede Săptâmana albă sau a brânzei, adică înainte de Lăsatul secului de carne. Cuvantul „moși” vine de la „strămoși” și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul „moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei.

Târgul de Cadouri şi Mărţişoare 2015

În perioada 13 februarie – 8 martie, în Piaţa Tricolorului din Targovişte, Primăria Municipiului Târgovişte organizează Târgul de Cadouri şi Mărţişoare ajuns, anul acesta, la cea de-a VI-a ediţie.

Ca şi în anii precedenţi, la târg vor participa numeroşi comercianţi, cu menţiunea că peste 90% dintre ei sunt dâmboviţeni.

În cadrul târgului vor fi amplasate 80 de standuri cu mărţişoare şi 10 standuri cu flori, iar inovaţia de anul acesta constă atât în amploarea unor standuri de lumânări decorative scultptate, cât şi în apariţia unor ateliere de design floral. De asemenea vor exista şi câteva standuri de mărţişoare confecţionate de către copiii cu dizabilităţi din oraş.

Deschiderea oficială a celei de-a VI-a ediţii a Târgului de Cadouri şi Mărţişoare va avea loc vineri, 13 februarie 2015, ora 11:00, în Piaţa tricolorului. Târgul va fi deschis pentru toţi targoviştenii în perioada 13 februarie – 08 martie 2015 în intervalul orar 08:30 – 19:00.

Vineri, 30 ianuarie 2015, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril pentru a lua parte la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi.

În fiecare an, la data de 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește împreună pe cei trei mari sfinți ierarhi ai creștinătății: Vasile cel Mare, Grigore de Nazianz și Ioan Gură de Aur, trăitori în partea de răsărit a Imperiului Roman și contemporani în sec. al IV-lea d.Hr. Ziua aceasta de prăznuire comună, menită a ilustra unitatea de învățătură celor trei, a fost introdusă între sărbătorile ortodoxiei începând cu anul 1084 de către episcopului Evhaitelor, Sf. Ioan Mauropous, care a pus astfel capăt unei acerbe dispute teologice iscate cu câțiva ani înainte la Constantinopol, privitoare la întâietatea unuia sau altuia dintre acești sfinți. Potrivit tradiției, cei trei ierarhi i s-au arătat Sf. Ioan Mauropos într-o viziune, mai întâi pe rând, apoi laolaltă, spunându-i: „După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nicio vrajbă nu este între noi.”

În biserică Sfinții Trei Ierarhi mai sunt considerați – prin hotărârea luată la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936 – protectori ai învățământului teologic.

La români sărbătoarea celor Trei Ierarhi mai e cunoscută și sub denumirea de Trisfetite (din sl. tri sventitelĩ = trei sfinți), când, potrivit credinței populare, vremea începe să se schimbe. Tot lor le este dedicat grupul de stele din mijlocul constelaţiei Orion, numit şi Cei Trei Crai sau Craii de la Răsărit.

Credincioşii şi turisţii sunt aşteptaţi la slujbele închinate celor 2 sărbători foarte importante ale ortodoxiei: Boboteaza şi sărbătoarea Sfântului Ioan.

Boboteaza (Botezul Domnului), sărbătorită în 6 ianuarie, este ultima din seria de 12 sărbători de iarnă care debutează în ajunul Crăciunului. Botezul Mântuitorului în Iordan de către Sfântul Ioan poartă şi denumirea de “Epifanie” sau “Teofanie”, termeni care provin din limba greacă şi înseamnă “arătare”, “descoperire”. În ajunul şi în ziua de Bobotează, în bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfânt, la rugăciunile arhiereilor şi preotilor se sfinţeste Agheasma Mare.

În 7 ianuarie, credincioşii ortodocşi sărbatoresc pe unul dintre cei mai populari sfinţi ai ortodoxiei – Sfântul Ioan Botezatorul, care este vestitorul și botezătorul lui Iisus. El îi îndemna pe oameni să se pocăiască: ,,Pocăiți-vă, căci Împărăția cerurilor este aproape“, iar aceștia, mărturisindu-și păcatele, erau botezați de el în râul Iordan. Evangheliile relatează cum Ioan Botezătorul îl botează şi pe Iisus care vine la el pentru a împlini planul lui Dumnezeu, moment în care Duhul Sfânt se pogoară asupra lui Iisus ca un porumbel, acesta fiind recunoscut ca Fiu al lui Dumnezeu.

Sâmbătă, 6 decembrie, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate Sfântului Nicolae, de la bisericile târgoviştene Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril . Sfântul Nicolae al Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, a fost arhiepiscop de Mira, în sudul Asiei Mici (Turcia de azi), în secolul al IV-lea. În Biserica Ortodoxă sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiți și mai cinstiți sfinți în popor. Conform tradiției, Sfântul Nicolae s-a născut în provincia Licia (Lichia) din sudul Asiei Mici, în orașul Patara. A fost unicul fiu al unei familii foarte înstărite și evlavioase. Moare în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale se păstreaza la Bari, în sudul Italiei. Minunile sale au marcat profund conştiiţa creştinilor şi stau la baza convingerii că Moş Nicolae aduce daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Biserica Sf. Nicolae Simuleasa aşteaptă atât enoriaşii cât şi turiştii să participe la procesiunea religioasă prilejuită de sărbătorirea hramului.

Duminică, 30 noiembrie, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele inchinate Sfântului Apostol Andrei, cel întîi chemat, de la bisericile târgoviştene Crețulescu, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Voievozi Mihail și Gavril . Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane a hotărât in anul 1995 ca sărbatoarea Sfantului Andrei să fie însemnată cu cruce roşie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul Romaniei”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbatoare bisericească natională. Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe ţărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Ţării Sfinte. Din Sfânta Scriptură aflam că era fratele lui Simon Petru. Amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor.

 

Proiecte educaționale Primăria Muncipiului Târgoviște, prin Biroul Protejarea Patrimoniului Cultural și Dezvoltare Turistică și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, organizează în anul școlar 2018-2019, proiecte educaționale cu tema „Călcând pe urmele celor 33 de voievozi… Cunoaște locul unde trăiești!”. Prin aceste proiecte se urmărește promovarea turistică a așezămintelor istorice și culturale de interes național în rândul elevilor dâmbovițeni, viitori ambasadori ai turismului local.

Liceul Tehnologic Pucioasa – 2 octombrie 2018
ptr

„Descoperă Dâmbovița” – expoziție în foaierul Senatului din Palatul ParlamentuluiExpoziția „Descoperă Dâmbovița” se desfășoară în perioada 15-17 octombrie 2018 în foaierul Senatului din Palatul Parlamentului și este organizată de Consiliul Județean Dâmbovița în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgoviște.
Acest proiect de promovare are drept obiectiv cunoașterea potențialului economic, istoric și turistic al județului Dâmbovița.

1
2
3
4
5
6

Piese noi în repertoriul Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte!

În stagiunea de teatru 2018-2019, Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte îi așteaptă pe iubitorii de teatru cu spectacole pentru toate gusturile.
Astfel, pe 29 septembrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a teatrului târgoviştean se va pune în scenă premiera „Livada de vişini”. Pe 12 octombrie, actorii teatrului târgoviştean vă aşteaptă cu o altă piesă în premieră: “O scrisoare pierdută”.

 

Deschidere stagiune 2018-2019
afis-o-scrisoare-pierduta
Afis livada de visini
Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte nu i-a uitat nici pe cei mai mici dintre spectatorii târgovişteni. Aceştia sunt aşteptaţi cu piese precum Motanul încălţat, Degeţica, Pinocchio şi alte surprize.
Program-copii-sep-oct-2018

ZILELE CETĂȚII TÂRGOVIȘTE

3 zile de sărbătoare la Târgoviște! În perioada 7 – 9 septembrie se desfășoară Zilele Cetății, sărbătoare a orașului Târgoviște devenită deja un eveniment de tradiție. În acest an, manifestările sunt organizate sub egida Centenarului.
Pentru târgovișteni dar și pentru turiștii care vizitează orașul în această perioadă, au fost pregătite evenimente și activități dintre cele mai diverse: Târgul negustorilor, expoziții de pictură, lansări de carte, recitaluri, spectacole muzicale și coregrafice precum și multe activități sportive și pentru copii.

Vă invităm să veniți la Târgoviște și să participați la Zilele Cetății!

Mai mult aici.

FESTIVALUL CONCURS „GRĂDINILE INTERNAȚIONALE ALE TÂRGOVIȘTEI”, EDIȚIA A II-A
Primăria și Consiliul Local Târgoviște, prin Biroul Protejarea Patrimoniului Cultural și Dezvoltare Turistică, în parteneriat cu Teatrul Tony Bulandra, au organizat în perioada 15-17 iunie 2018 a doua ediție a Festivalului Concurs „Grădinile Internaționale ale Târgoviștei”, festival inspirat din vechile Grădini ale Palatului Domnesc, care au fost amenajate pentru prima dată de voievodul Petru Cercel în anul 1584.
Municipalitatea și-a dorit să reînvie, să promoveze și să transmită mai departe în rândul generațiilor tinere, un meșteșug, o tradiție a cetății, și anume arta amenajării grădinilor cu tematica referitoare anul acesta la celebrarea „Centenarului Marii Uniri ”.
Târgoviștenii vor putea admira după finalizarea festivalului, grădinile amenajate, fapt care aduce un plus pentru frumusețea Parcului Chindia din Municipiul Târgoviște.

Mai mult aici.

FESTIVALUL MEDIEVAL „DRACULA”
În perioada 15 – 17 iunie, are loc la Târgoviște a 5-a ediție a Festivalului Medieval „Dracula”.
Evenimentul, devenit deja o tradiție, recreează parfumul unei epoci de referință în istoria orașului.
Timp de 3 zile, din zori și până în seară, mult după chindie (perioada din zi în care apune soarele, și care a dat numele unuia dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Târgoviște, Turnul Chindiei), meșteșugarii îi așteaptă pe turiști să realizeze împreună obiecte de artă medievală iar cavalerii se vor lupta haiducește, cu sabia și arcul.
Vor avea loc spectacole cu foc, recitaluri de muzică medievală, dansuri și costume medievale, spectacole pentru copii, artiști pe picioroange, cascadori și, nu în ultimul rând, spectacole cu teme istorice.
În cadrul evenimentului, va avea loc festivalul ”Grădinile Internaționale ale Târgoviștei”, un concurs inedit de grădinărit care, în acest an, are ca temă Centenarul Marii Uniri.
Vă invităm să veniți în vechea capitală a Valahiei!

Programul evenimentelor:

VINERI, 15 iunie
09:00 – Deschidere Festival Concurs ”Grădinile Internaționale ale Târgoviștei” editia a II a în Anul Centenarului – Parcul Chindia
16.00 – 23.00 – Tabăra medievală – negustori, meșteșugari, expoziție de arme, ulcioare și vase decorative
17.00 – Interactiv cu publicul – Demonstrații de disciplină și antrenament de luptă, întreceri haiducești – trupele Anacronism Sibiu și Paladinii de Terra Medies
18:00 – Deschidere oficială festival
18:30 – Recital de muzică instrumentală
21.00 – 21:45 – Parada medievală – Solie la Turnul Cetății – Traseu: Teatrul Tony Bulandra – Bd. Mircea cel Bătrân – Calea Domnească – Curtea Domnească
22:00 – Recital muzică instrumentală (cimpoaie) – trupa Bordo Sarkany; Spectacol cu foc – trupa “Hypnosis Fire”

SÂMBĂTĂ, 16 iunie
10.00 – 23.00 – Tabăra medievală – negustori, meșteșugari, expoziție de arme, ulcioare și vase decorative
11.00 – 19.00 – Ateliere tematice de mânuirea sabiei, tras cu arcul – trupele Anacronism Sibiu și Paladinii de Terra Medies
11.30 – Spectacol de teatru pentru copii – Parada picioroangelor – Teatrul Municipal Tony Bulandra și trupa Anacronism
13.00 –Muzică instrumentală cu Grupul de tulnicărese ”Moațele din Avram Iancu” și dansuri medievale cu artiștii trupei Anacronism
16.00 – 18.00 – Interactiv cu publicul –Demonstrații de disciplină și antrenament de luptă, întreceri haiducești – Paladinii de Terra Medies
18.00 – ”DANSUL PÂNZELOR” – spectacol de dans și acrobații cu pânze – Anacronism Sibiu
18:30 Recital de muzică medievală – Grupul de tulnicărese Moațele din Avram Iancu și formația Nomen Est Omen
19.30 – Spectacol istoric – ”Antim Ivireanul” – scenă ruine Curtea Domnească
21:00 – Spectacol cascadori/demonstrație dresură cai – Clubul de echitație Balotești – Parcul Chindia (zona ruine)
22:00 – Spectacol cu foc – trupa Paladinii de Terra Medies

DUMINICĂ, 17 iunie
10.00 – 23.00 – Tabăra medievală – negustori, meșteșugari, expoziție de arme, ulcioare și vase decorative -
11.00 – 13.00 – Ateliere tematice de mânuirea sabiei, tras cu arcul, dans medieval
11:30 – Spectacol de teatru pentru copii – Teatrul Municipal Tony Bulandra
12.00 – ”Domnițele Cetății” dansuri medievale – Anacronism, Paladinii de Medies 12:30 – Recital de muzică medievală – trupa Nomen Est Omen
16:00 – Premierea concurenților din cadrul festivalului concurs
16.00 – 18.00 – Ateliere tematice de mânuirea sabiei, tras cu arcul, călărie, dans medieval
17.00 – Prezentare de ținute vestimentare medievale ”Grădinile Internaționale ale Târgoviștei” editia a II a
17.30 – ”Dansul spadelor” – Moment coregrafic susținut de artiști ai trupei Anacronism
18 .30 – Spectacol istoric ”Balada lui Constantin Brâncoveanu” – Teatrul Municipal Tony Bulandra
20.30 – CONCERT – Gheorghe Gheorghiu – muzică folk, Trupa Corbu (Ad-Hoc) – muzică disco easy hardcore, cu influențe medievale
22:00 – Spectacol cu foc – trupa „Hypnosis Fire”

Toate evenimentele vor avea loc în incinta Complexului Muzeal „Curtea Domnească” și în Parcul Chindia din Municipiul Târgoviște
‼ACCESUL este LIBER ‼

 

EXPOZIȚIA TEMATICĂ ,,TÂRGOVIȘTEA MEDIEVALĂ”

Primăria Municipiului Târgoviște, împreună cu Complexul Național Muzeal ,,Curtea Domnească” organizează în perioada 8 – 10 iunie 2018 EXPOZIȚIA TEMATICĂ ,,TÂRGOVIȘTEA MEDIEVALĂ”, în incinta pivnițelor Curții Domnești.
În cadrul expoziției vor fi standuri cu materiale publicitare despre:
• Monumentul Istoric de Importanță Națională Curtea Domnească din Târgoviște;
• Muzeele Târgoviștene;
• Bisericile Medievale sec. XIV – XV din Târgoviște;
• Bisericile Medievale sec. XVI din Târgoviște;
• Bisericile Medievale sec. XVII – XVIII din Târgoviște;
• Bisericile Medievale de la sfârșitul de veac XIX și începutul sec. XX din Târgoviște;
• Mănăstiri Vechi din Zona Târgoviște.

Vom da viață acestui eveniment prin momente artistice susținute de elevii Palatului Copiilor din Târgoviște (dansuri, concert de chitară, flaut, interpretare de muzică ușoară și populară) în data de 9 iunie 2018, între orele 1000 – 1200.

PROIECTE EDUCAȚIONALE

Primăria Municipiului Târgoviște, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, organizează în cursul anului 2018, prin Biroul Protejarea Patrimoniului Cultural și Dezvoltare Turistică, proiecte educaționale cu tema „Călcând pe urmele celor 33 de voievozi… Cunoaște locul unde trăiești!”. Prin aceste proiecte se urmărește promovarea turistică a așezămintelor istorice și culturale de interes național în rândul elevilor dâmbovițeni, viitori ambasadori ai Municipiului Târgoviște.

 

TÂRGUL DE CĂLĂTORII CLUJ – NAPOCA EDIȚIA I

O nouă provocare, o altă promovare, Municipiului Târgovişte va fi prezent, la Târgul de Călătorii Cluj – Napoca 16-18 martie 2018 ediția I.
Cel mai artistic eveniment dedicat turismului își așteaptă vizitatorii în perioada 16 – 18 Martie, la Muzeul de Artă Cluj- Napoca.
Oraşul TÂRGOVIŞTE trebuie vizitat în primul rând pentru imensa lui încărcătură istorică și ospitalitatea locuitorilor. Cele mai importante obiective turistice – Curtea Domnească, Turnul Chindiei, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul Comunismului, Mănăstirea Dealu, aduc savoare călătoriei odată ce sunt descoperite.

Evenimentul este organizat de firma AdShop Cluj în colaborare cu ANAT.
Intrarea este liberă.
Vă aşteptăm cu drag !!!

FESTIVALUL „CRIZANTEMA DE AUR” – EDIȚIA 50

Vă facem cunoscut că în perioada 19-21 octombrie 2017 se va desfășura în municipiul Târgoviște, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, cea de-a 50-a ediție, jubiliară, a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur”.
Festivalul este organizat de Consiliul Local Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, în colaborare cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Moldova, în coproducție cu TVR și în parteneriat cu Radio România.
Evenimentul se va desfășura la Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște.

Program aici.

GRADINILE INTERNAȚIONALE ALE TARGOVIȘTEI

Primăria Municipiului Târgoviște organizează în perioada 8-10 septembrie 2017 prima ediție a Festivalului Concurs „Grădinile Internaționale ale Târgoviștei”, festival inspirat din vechile Grădini ale Palatului Domnesc, care au fost amenajate pentru prima dată de voievodul Petru Cercel în anul 1584.
Acest festival presupune participarea unor delegații invitate atât din țară, cât și din Italia.
Se va organiza un concurs internațional de grădinărit pentru a pătrunde în lumea încântătoare a artei amenajării grădinilor. Concursul se adresează celor interesați să ne prezinte teme precum: compoziția spațiului, elemente de mediu, formă, culoare, textură, unitate, noțiuni de horticultură etc, participantii amenajând câte o gradină specifică țării lor.

VINERI 8 SEPTEMBRIE 2017
9.00 – Deschiderea Festivalului Concurs
9.00 – 18.00 – Incepere amenajare peisagistica a unei gradini specifice
tarii sau zonei fiecarui participant.

SAMBATA 9 SEPTEMBRIE 2017
10.00 – Conferința de presă – locație – Parcul Chindia
9.00 – 18.00 – Continuarea si finalizarea amenajarii peisagistice a gradinilor
specifice tarii /zonei fiecarui participant.

DUMINICA 10 SEPTEMBRIE 2017
9.00 – 14.00 – Participantii isi vor prezenta gradinile realizate in cadrul festivalului,
timp in care vizitatorii sunt rugati sa voteze gradina preferata;
12.30 -14.30 – Simpozion ” Gradinile medievale ale Targovistei: punte spre viitor”
Locație – Muzeul de Istorie, sala Auditorium;
Invitați: profesori, oameni de cultură, arhitecți, oficialități locale ;
15.00 – Desemnarea căștigătorilor – Festivitatea de premiere – Parcul Chindia;
16.00 – Inchiderea evenimentului.

Vă așteptăm!

 

RESFINȚIREA MĂNĂSTIRII STELEA CU OCAZIA ZILELOR MUNICIPIULUI TÂRGOVIȘTE 2017

Duminică, 10 septembrie 2017, începând cu ora 10.00, la Mănăstirea Stelea Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie și slujba de resfințire a ansamblului monastic.
Evenimentul se înscrie în cadrul mai larg al manifestărilor prilejuite de celebrarea Zilelor Cetății Târgoviște. Programul liturgic special va fi marca astfel încheierea unei perioade de restaurări începute cu peste un deceniu în urmă, cu lucrări complexe, ce au vizat întregul ansamblu monastic: restaurarea picturii și a catapetesmei, reamenajarea incintei, consolidarea bisericii și a turnului clopotniță, refaceri de chilii și ziduri de incintă, construcția de spații cu destinație culturală etc.
Pe parcursul ultimei jumătăți de veac, la Mănăstirea Stelea s-au mai desfășurat lucrări de întreținere și restaurare în anii 1943-1947, 1972-1977, 1982-1988, 1991-1999, cea mai amplă și mai complexă fiind demarată în anul 2006. Ctitorită la 1645 de către domnul Moldovei, Vasile Lupu, ca semn al păcii cu principele muntean, Matei Basarab, Mănăstirea Stelea poartă hramul Învierii Domnului și reprezintă unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură religioasă ridicate în Țara Românească în secolul al XVII-lea.

TÂRGOVIȘTEA MEDIEVALĂ

Expoziția TÂRGOVIȘTEA MEDIEVALĂ se află la a doua ediție, anul acesta având un plus de originalitate prin desfășurarea unor momente artistice.

PROGRAM
Vineri:
- ora 12.00 – Conferința de presa
Sambata:
- ora 15.00-17.00 – Concert de pian susținut de elevii clasei doamnei Prof. Valentina MILEȘAN și ai doamnei Prof. Andreea ANDREI din cadrul Școlii Populare de Artă.
Duminica:
- ora 11.00-11.30 – Ansamblul Folcloric Datina din comuna Băleni – coordonator prof. dr. Maria TUFEANU;
- ora 15.00-17.00 – Concert de chitară susținut de elevii din cadrul Cercului de chitară al Palatului Copiilor – coordonator Prof. Daniel UTINA.

Vă așteptăm la Curtea Domnească din Târgoviște.

ORA DE TURISM LOCAL – ÎNVAȚĂ SĂ CĂLĂTOREȘTI

Primăria Municipiului Târgoviște prin Biroul Protejarea Patrimoniului Cultural și Dezvoltare Turistică organizează în cadrul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Târgoviște „ORA DE TURISM LOCAL – ÎNVAȚĂ SĂ CĂLĂTOREȘTI”, în perioada 22 – 26 mai 2017 – programul „Școala Altfel”.
Obiectivul principal al evenimentului este acela de a face cunoscute în rândul elevilor numeroase obiective și atracții turistice din județul Dâmbovița.

NOAPTEA MUZEELOR

În fiecare an, la nivel internațional se organizează evenimentul „Noaptea Muzeelor”, care se bucură de un real succes european și a ajuns deja la a XIII-a ediție.
Evenimentul este sărbătorit de mii de muzee și instituții culturale din peste 30 de țări europene, care își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte pentru a-și întâmpina vizitatorii.
Această noapte a muzeelor, de obicei cea mai apropiată sâmbătă față de ziua 18 mai – Ziua Internațională a Muzeelor, este un prilej pentru milioane de oameni de a sărbători cultura.
Anul acesta, în România, „Noaptea Muzeelor” are loc sâmbătă, 20 mai, iar la eveniment vor participa 145 de muzee și organizații partenere din 45 de orașe din întreaga țară.
Și la Târgoviște, 9 din cele 14 instituții muzeale dâmbovițene își așteaptă vizitatorii cu o mulțime de surprize, concursuri și premii.

ZIUA CITITULUI CU VOCE TARE

Joi, 16 februarie 2017, ora 12.00, Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa organizează „ZIUA CITITULUI CU VOCE TARE”.
Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare (World Read Aloud Day) doreşte să atragă atenţia comunităţii internaţionale asupra importanţei cititului, să le transmită celor mici că au dreptul să citească, să scrie şi să-şi spună poveştile. Este sărbătorită în peste 80 de ţări, iar în 2015 a fost marcată pentru prima dată şi în România.
Invitat special: Camelia Varga, actor al Teatrului Tony Bulandra Târgovişte.

DONEAZĂ O CARTE PENTRU BIBLIOTECA ANSAMBLULUI BRÂNCOVENESC DE LA POTLOGI

Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște lansează a doua etapă a campaniei „Donează o carte pentru Biblioteca Ansamblului Brâncovenesc de la Potlogi”. Cu sprijinul Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița și, cel mai important, cu sprijinul dumneavoastră, încercăm să îmbunatățim fondul de carte de care dispune biblioteca Ansamblului Brâncovenesc. Orice carte donată este bine venită și va fi apreciată de cei care au nevoie cu adevărat.

Puteți dona cărți din domenii diverse, precum: literatură, istorie, etnografie, arheologie, conservare – restaurare etc. Acestea vor intra în colecţiile bibliotecii şi vor deveni accesibile tuturor cititorilor.

Prima etapă a campaniei s-a adresat bibliotecilor, editurilor, universităţilor, muzeelor şi se bucură de succes.

Contribuie și Tu la promovarea culturii! Ajută tinerii care vor să aibă de unde se informa și învăța!

Ne puteţi dona cărţi în punctele de colectare din cadrul muzeelor Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște:

Program: Luni – Duminică 08:00 – 16:00.

EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE „REGELE MIHAI – O COPILĂRIE FERICITĂ”

Consiliul Județean Dâmbovița, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște și Asociația România Culturală în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Biblioteca Academiei Române, Teatrul Național București, Muzeul Național Peleș, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Țării Făgărașului „Valter Literat” și Muzeul Județean de Istorie Brașov, organizează o expoziție de fotografie intitulată „Regele Mihai – o copilărie fericită”. Vernisajul va avea loc vineri, 10 februarie 2017, ora 13.00 la Muzeul de Istorie, str. CaleaDomnească, nr. 181.

În sala de expoziții temporare vor fi expuse 40 de panouri fotografice cu imagini din timpul copilăriei Regelui Mihai. Fotografiile provin din colecția Familiei Regale a României, colecția Academiei Române și colecția „Luiza Berman”.

Vor lua cuvântul: prof. dr. Georgeta Filitti, jr. dr. Alexandru Oprea, acad. Constantin Bălăceanu – Stolnici, dr. Ovidiu Cîrstina, prof. univ. dr. Silviu Miloiu, dr. Beatrice Todireanu.

Organizatorul expozitiei este: dr.BeatriceTodireanu.

Intrarea este liberă.

 EXPOZIȚIA MEDIEVALĂ 2016

Primăria Municipiului Târgovişte, alături de Complexul Naţional Muzeal ,,Curtea Domnească” a organizat în perioada 1-3 iulie 2016 expoziţia tematică „Târgoviştea Medievală” în incinta pivniţelor Curţii Domneşti.

Expoziţia a constat în expunerea de postere și materiale publicitare despre Monumentul Istoric de Importanţă Naţională Curtea Domnească din Târgovişte, Muzeele Târgoviştene, Bisericile Medievale sec. XIV – XV din Târgovişte, Bisericile Medievale sec. XIV din Târgovişte, Bisericile Medievale sec. XVII – XVIII din Târgovişte, Bisericile Medievale de la sfârsitul de veac XIX şi începutul sec. XX din Târgovişte şi Mănăstirile Vechi din Zona Târgovişte.

Sfinţii 40 de Mucenici

În data de 9 martie, în fiecare an, sunt prăznuiţi Sfinţii 40 de Mucenici.

Cei 40 de Mucenici din Sevastia au fost soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman Licinius. În anul 320, aflând despre credința lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemnițați timp de 8 zile, bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat și a ieșit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însă locul un soldat. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele.

Sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradiţional şi a generat o sărbătoare tradiţională românească, Mucenicii sau Măcinicii. În credinţa populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, lasând loc zilelor moşilor. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului. Cu această ocazie gospodinele gătesc colaci reprezentând corpul uman, în forma cifrei 8, numiţi în funcție de zona geografică mucenici, sfinți, bradoși sau boboneți. Un alt obicei este ca bărbaţii să bea 40 de pahare de vin, acestea simbolizând puterea şi vigoarea, vinul transformându-se în timpul anului în sânge şi putere de muncă.

Sfinții Trei Ierarhi

Sâmbătă, 30 ianuarie 2016, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Sf. Atanasie și Chiril, Stolnicul, Sf. Nicolae Simuleasa, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Împărați și Târgului pentru a lua parte la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi.

În fiecare an, la data de 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește împreună pe cei trei mari sfinți ierarhi ai creștinătății: Vasile cel Mare, Grigore de Nazianz și Ioan Gură de Aur, trăitori în partea de răsărit a Imperiului Roman și contemporani în sec. al IV-lea d.Hr. Ziua aceasta de prăznuire comună, menită a ilustra unitatea de învățătură celor trei, a fost introdusă între sărbătorile ortodoxiei începând cu anul 1084 de către episcopului Evhaitelor, Sf. Ioan Mauropous, care a pus astfel capăt unei acerbe dispute teologice iscate cu câțiva ani înainte la Constantinopol, privitoare la întâietatea unuia sau altuia dintre acești sfinți. Potrivit tradiției, cei trei ierarhi i s-au arătat Sf. Ioan Mauropos într-o viziune, mai întâi pe rând, apoi laolaltă, spunându-i: „După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nicio vrajbă nu este între noi.”

În biserică Sfinții Trei Ierarhi mai sunt considerați – prin hotărârea luată la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936 – protectori ai învățământului teologic.

La români sărbătoarea celor Trei Ierarhi mai e cunoscută și sub denumirea de Trisfetite (din sl. tri sventitelĩ = trei sfinți), când, potrivit credinței populare, vremea începe să se schimbe. Tot lor le este dedicat grupul de stele din mijlocul constelaţiei Orion, numit şi Cei Trei Crai sau Craii de la Răsărit.

Boboteaza şi sărbătoarea Sfântului Ioan

Credincioşii şi turisţii sunt aşteptaţi la slujbele închinate celor 2 sărbători foarte importante ale ortodoxiei: Boboteaza şi sărbătoarea Sfântului Ioan.

Boboteaza (Botezul Domnului), sărbătorită în 6 ianuarie, este ultima din seria de 12 sărbători de iarnă care debutează în ajunul Crăciunului. Botezul Mântuitorului în Iordan de către Sfântul Ioan poartă şi denumirea de “Epifanie” sau “Teofanie”, termeni care provin din limba greacă şi înseamnă “arătare”, “descoperire”. În ajunul şi în ziua de Bobotează, în bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfânt, la rugăciunile arhiereilor şi preotilor se sfinţeste Agheasma Mare.

În 7 ianuarie, credincioşii ortodocşi sărbatoresc pe unul dintre cei mai populari sfinţi ai ortodoxiei – Sfântul Ioan Botezatorul, care este vestitorul și botezătorul lui Iisus. El îi îndemna pe oameni să se pocăiască: ,,Pocăiți-vă, căci Împărăția cerurilor este aproape“, iar aceștia, mărturisindu-și păcatele, erau botezați de el în râul Iordan. Evangheliile relatează cum Ioan Botezătorul îl botează şi pe Iisus care vine la el pentru a împlini planul lui Dumnezeu, moment în care Duhul Sfânt se pogoară asupra lui Iisus ca un porumbel, acesta fiind recunoscut ca Fiu al lui Dumnezeu.

Sfântul Nicolae

Duminică, 6 decembrie 2015, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate Sfântului Nicolae, de la bisericile târgoviştene Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Atanasie şi Chiril, Stolnicul, Târgului şi Nicolae Simuleasa. Sfântul Nicolae al Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, a fost arhiepiscop de Mira, în sudul Asiei Mici (Turcia de azi), în secolul al IV-lea. În Biserica Ortodoxă sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiți și mai cinstiți sfinți în popor. Conform tradiției, Sfântul Nicolae s-a născut în provincia Licia (Lichia) din sudul Asiei Mici, în orașul Patara. A fost unicul fiu al unei familii foarte înstărite și evlavioase. Moare în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale se păstreaza la Bari, în sudul Italiei. Minunile sale au marcat profund conştiiţa creştinilor şi stau la baza convingerii că Moş Nicolae aduce daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Biserica Sf. Nicolae Simuleasa aşteaptă atât enoriaşii cât şi turiştii să participe la procesiunea religioasă prilejuită de sărbătorirea hramului.

Sfântul Apostol Andrei

Luni, 30 noiembrie 2015, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele inchinate Sfântului Apostol Andrei, cel întîi chemat, de la bisericile târgoviştene Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Atanasie şi Chiril, Stolnicul, Târgului şi Nicolae Simuleasa. Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane a hotărât in anul 1995 ca sărbatoarea Sfantului Andrei să fie însemnată cu cruce roşie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul Romaniei”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbatoare bisericească natională. Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe ţărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Ţării Sfinte. Din Sfânta Scriptură aflam că era fratele lui Simon Petru. Amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Sf. Atanasie și Chiril, Stolnicul, Sf. Nicolae Simuleasa, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Împărați și Târgului pentru a lua parte la slujbele închinate  Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Această sărbatoare este cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Sărbătoarea Ovideniei s-a suprapus pe ritualurile precreștine deschizătoare de iarnă, marcate de puterea luminii, a focului, a vederii și a viziunii. În folclor se îmbină numeroase tradiții păgâne, precum cele care susțin că în noaptea respectivă comorile ascunse ard cu flacără albastră, cerurile se deschid, iar fetele „văd” chipul ursitului în fântână, la lumina albă a unei lumânări.

 

Sfinții Mihail și Gavriil

In fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica cinstește Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil și a tuturor Puterilor cerești celor fără de trupuri.

Duminică, 8 noiembrie 2015, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Sf. Atanasie și Chiril, Stolnicul, Sf. Nicolae Simuleasa, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Împărați și Târgului pentru a lua parte la slujbele închinate Sfinților Mihail și Gavril.

 

Luni, 26 octombrie 2015, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Sf. Atanasie și Chiril, Stolnicul, Sf. Nicolae Simuleasa, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Împărați și Târgului pentru a lua parte la slujbele închinate Sfântului Dumitru.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea împăraţilor Diocletian şi Maximian Galeriu (284- 311) şi era fiul voievodului cetăţii Tesalonicului, botezat în taină de părinţii săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creştinilor. A fost martirizat pe la anul 306.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir este pentru noi românii foarte important pentru faptul că este un sfânt sud-est european care şi-a dat viaţa pentru Hristos şi care face parte din spiritualitatea răsăriteană. Fiu de guvernator al oraşului Tesalonic, Dimitrie nu a pregetat să mărturisească credinţa creştină chiar cu preţul vieţii sale. Pentru aceasta, cultul său a ajuns la o răspândire foarte mare în Orient şi foarte multe persoane îi poartă numele până astăzi.

 

Miercuri, 14 octombrie 2015, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Sf. Atanasie și Chiril, Stolnicul, Sf. Nicolae Simuleasa, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Împărați și Târgului pentru a lua parte la slujbele oficiate cu ocazia sărbătorii Sfânta Parascheva.

Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Ei  îi sunt atribuite minuni și vindecări miraculoase.

Cuvioasa Parascheva, cunoscută și sub numele de Paraschiva, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei. În anul 1641, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnitorul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. De ziua sa, la Iași are loc în fiecare an un pelerinaj la care participă sute de mii de credincioși din toată țara.

Este cunoscută în popor și sub numele de Sfânta Vineri.

Înălţarea Sfintei Cruci

Luni, 14 septembrie, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate Înălţării Sfintei Cruci, de la bisericile târgoviştene Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Atanasie şi Chiril, Stolnicul, Târgului şi Nicolae Simuleasa.

Înălţarea Sfintei Cruci marchează două evenimente solemne: aflarea Crucii şi înălţarea ei în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, şi aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Aceeaşi sărbătoare aminteşte de un moment semnificativ din viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. În ajunul luptei cu Maxenţiu, un duşman al creştinilor (307-312), împăratul Constantin a avut o viziune: în plină zi, pe cer a apărut o cruce formată din stele, cu inscripţia “Prin acest semn vei invinge”. Împăratul a învins, iar mama lui, după izbândă, a poruncit să fie găsită Sfânta Cruce, la Ierusalim, aproape de Golgota. Acolo au fost găsite trei cruci identice, cea pe care a fost răstignit Iisus şi două ale tâlharilor ucişi odată cu el. Pentru a afla care este crucea pe care a fost răstingnit Iisus, patriarhul Ierusalimului Macarie a apropiat fiecare cruce de o fată care tocmai murise. Când Macarie a aşezat lânga ea Sfânta Cruce, se spune că tânăra a înviat. Vestea s-a răspândit ca fulgerul, iar biserica a devenit neîncăpătoare pentru credincioşii care soseau să vada Sfânta Cruce. În anul 335 după Hristos, Patriarhul a înălţat-o să fie văzută de tot poporul şi de atunci în fiecare an, la 14 septembrie, se sărbătoreşte acest eveniment.

 

Naşterea Maicii Domnului

Marţi, 08 septembrie,  turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate Naşterii Maicii Domnului, de la bisericile târgoviştene Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Atanasie şi Chiril, Stolnicul, Târgului şi Nicolae Simuleasa.

Această sărbătoare este cunoscută în popor sub numele de Sfânta Maria mică, spre deosebire de Adormirea Maicii Domnului care poartă denumirea de Sfânta Maria mare. Este prima sărbătoare cu cruce roşie din noul an bisericesc, an care începe pe 1 septembrie.

Începând cu orele 12.00, în Târgovişte, ca în fiecare an cu această ocazie, este organizată o procesiune religioasă care are următorul traseu: Mitropolia Târgovişte – B-dul Mircea cel Bătrân – Calea Domească – Curtea Domnească.

 

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Sâmbătă, 29 august, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, de la bisericile târgoviştene Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Atanasie şi Chiril, Stolnicul, Târgului şi Nicolae Simuleasa.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul se prăznuieşte prin post, sărbătoarea fiind asociată unor tradiţii populare, precum interdicţia consumării unor alimente ca varza sau pepenele, ce amintesc de forma capului, şi a folosirii cuţitului.
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuită pe 29 august, este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe un nou an.

 

Adormirea Maicii Domnului

Sâmbătă, 15 august, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate Adormirii Maicii Domnului, de la bisericile târgoviştene Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Atanasie şi Chiril, Stolnicul, Târgului şi Nicolae Simuleasa.

Adormirea Maicii Domnului este unul din Praznicele Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe, sărbătorită pe 15 august. Această sărbătoare comemorează moartea, învierea şi slăvirea Maicii Mântuitorului. Sărbătoarea mărturiseşte că Maica Domnului „a fost luată” de Dumnezeu în împărăţia cerească a lui Hristos, în deplinătatea vieţii ei sufleteşti şi trupeşti.

 

Schimbarea la Faţă a Domnului

Joi, 6 august,  turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate Schimbării la Faţă a Domnului, de la bisericile târgoviştene Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Atanasie şi Chiril, Stolnicul, Târgului şi Nicolae Simuleasa.

Sărbătoarea se referă la momentul schimbării minunate la faţă a lui Iisus, în Muntele Taborului, în faţa ucenicilor săi Petru, Ioan şi Iacov, cu care a urcat pe munte ca să se roage.

Aceasta a fost prima minune a Mântuitorului asupra Sa, prin care Şi-a arătat slava dumnezeiască înaintea apostolilor: „Şi după şase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru şi pe Iacov şi pe Ioan, fratele lui, şi i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Şi S-a schimbat la faţă, înaintea lor, şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 1-2).

Pe lângă semnificaţia religioasă, Schimbarea la Faţă a fost asimilată în popor ca zi ce marchează desparţirea de vară, altfel spus, schimbarea veşmintelor naturii, dar şi ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp care se pregăteşte să sosească. De-acum, frunzele încep a se îngălbeni, apele a se răci, iar păsările migratoare încep a-şi pregăti plecarea.

 

Sfântul Ilie

Luni, 20 iulie, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate Sfântului Ilie, de la bisericile târgoviştene Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Atanasie şi Chiril, Stolnicul, Târgului şi Nicolae Simuleasa.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este sărbătorit pe data de 20 iulie. Sfântul Ilie a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve, din Galaad (Israel). De la numele acestei cetăți, avem și numele prorocului de Tesviteanul.

Fiind cunoscut drept cel care a adus prin rugaciunea sa seceta asupra poporului din Israel și apoi ploaia care a salvat poporul de la moarte, Sfântul Ilie a ajuns să fie cinstit ca și cel ce aduce ploi.

 

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Luni, 29 iunie, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, de la bisericile târgoviştene Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Atanasie şi Chiril, Stolnicul, Târgului şi Nicolae Simuleasa.

Sfântul Apostol Petru s-a născut în oraşul Betsadia, localitate situată pe malul nordic al lacului Ghenizaret, astăzi cunoscută sub numele de El Aradsch, situată în Siria. Numit la nastere Simon, Petru era fratele Sfântului Apostol Andrei.

Sfântul Apostol Pavel s-a născut în jurul anului 7, într-o familie de evrei provenind din Tarsul Ciliciei.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi împreună datorită faptului că ambii s-au săvârşit la Roma. Sfântului Apostol Pavel i s-a taiat capul, iar Sfântul Apostol Petru a fost răstignit cu capul în jos. Conform Sinaxarului, moaştele celor doi apostoli au fost puse împreună.

 

Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul / Sânzienele

Miercuri, 24 iunie, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinatenaşterii Sfântului Ioan Botezătorul, de la bisericile târgoviştene Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Atanasie şi Chiril, Stolnicul, Târgului şi Nicolae Simuleasa.

Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită în Biserica Ortodxoxă pe 24 iunie. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în satul Ein-Kerem, lângă Ierusalim, şi a fost fiul Elisabetei, verişoara Maicii Domnului, şi al preotului Zaharia.

Sânzienele se sărbătoresc, în tradiţia populară, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare care se mai numeşte în unele locuri şi „Cap de vară“, pentru că acum soarele ajunge la apogeu şi este începutul verii. În popor se credea că noaptea care preceda ziua de Sânziene este una magică în care toate minunile sunt posibile. Tot în această noapte atât forţele binelui cât şi cele ale răului ating apogeul.

 

Expoziție „Biserici medievale secolele XVII-XVIII din Târgoviște”

Primăria Municipiului Târgoviște vă invită să luați parte la seria de evenimente ce marchează încheierea proiectului „Promovarea turistică a bisericilor medievale secolele XVII-XVIII din Târgoviște”.

Proiectul are drept scop promovarea și introducerea în circuitul turistic a șase dintre cele mai importante monumente religioase din epoca amintită, respectiv Biserica Sf. Atanasie și Chiril, Biserica Sf. Dumitru – Buzinca, Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena, Biserica Sf. Nicolae – Simuleasa, Biserica Stolnicul și Biserica Târgului.

Astfel, în perioada 4-5 iunie, la Centrul de Conferințe al Universității „Valahia” din Târgoviște (Corpul K, str. Maior Ion Alexandrescu nr. 9) vor fi organizate o conferință de presă și un simpozion științific în cadrul cărora vor fi prezentate informații despre proiect, precum și o serie de comunicări științifice. Totodată, în perioada 4-10 iunie, va fi deschisă spre vizitare o expoziție foto dedicată celor șase obiective.

 

Seară filocalică

Joi, 4 iunie 2015, orele 18:00, A.S.C.O.R., Facultatea de Teologie și Științele Educației și Cercul de dialog inter-religios „Omul și Sacrul” vă invită să participați la Seara filocalică, susținută la Mănăstirea Stelea, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Prof. Dr. Nifon Arhiepiscop și Mitropolit al Târgiviștei, de către Pr. Prof. Dr. Gheorghe Metallinos, Atena, Grecia.

Intrarea liberă.

Contact: tel. 0734 722 899, email: ascor_tgv@yahoo.com.

 

Rusaliile

Duminică, 31 mai,turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele de Rusalii, de la bisericile târgoviştene Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Atanasie şi Chiril, Stolnicul, Târgului şi Nicolae Simuleasa.

Pogorârea Sfântului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile) reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor. Potrivit scrierilor Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11) acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret. De aceea sărbătoarea creștină mai poartă denumirea de Cinzecime.

 

Înălţarea Domnului şi sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena

Joi, 21 mai, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate Înălţarii Domnului şi sărbătorii Sfinţilor Constantin şi Elena de la bisericile Sf. Atanasie și Chiril, Stolnicul, Sf. Nicolae Simuleasa, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Împărați și Târgului.

Înălţarea Domnului este prăznuită la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptâmana a VI-a, după Paşti. Este cunoscută în popor şi sub denumirea de Ispas. Hristos S-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor şi a doi îngeri.

Sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena este strâns legată de taina şi puterea Sfintei Cruci – semnul central al religiei creştine. Sfântului Constantin i s-a aratat pe cerul amiezii semnul Crucii spre biruinţă, în pragul înfruntării cu păgânul Maxentiu, iar Sfânta Elena, mama sa, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care Mântuitorul a fost răstignit. Sfânta Imparateasa Elena a trecut la Domnul la anul 327, iar Sfântul Împărat Constantin în 337, după 31 de ani de domnie.

 

Sărbătoarea Sf. Gheorghe

Joi, 23 aprilie 2015, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Sf. Atanasie și Chiril, Stolnicul, Sf. Nicolae Simuleasa, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Împărați și Târgului pentru a lua parte la sărbătoarea Sf. Gheorghe.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, s-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. A urmat cariera militară și a ajuns comandant in armata împaratului. În anul 303, împăratul a dat un decret prin care toti creștinii erau obligați să se închine zeilor. Pentru că nu a lepădat credința în Hristos, Sf. Gheorghe este condamnat la moarte prin decapitare, în ziua de 23 aprilie 304, rămânând de atunci zi de prăznuire.

Sărbătoarea Sf. Gheorghe are o importanță deosebită în cultura tradițională românească, marcând în calendarul popular începutul anului pastoral. Denumită popular Sângiorz, este o sărbătoare prestigioasă cu semnificaţii multiple: agrare, pastorale, divinatorii. Gesturile şi actele circumscrise acesteia durează 3 zile, la fel ca şi la alte sărbători mari.

Sângiorzul deschide şi ciclul vegetaţional, marcând intrarea în anotimpul cald, care se va încheia la Sf. Dumitru, Sâmedru.

Apa, focul şi ramurile verzi sunt prezenţe emblematice ale acestei sărbători, având calităţi purificatoare, apotropaice şi stimulatoare.

 

Izvorul Tămăduirii

Vineri, 17 aprilie 2015, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Sf. Atanasie și Chiril, Stolnicul, Sf. Nicolae Simuleasa, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Împărați și Târgului pentru a lua parte la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii.

În fiecare an, în prima vineri după Paști, Biserica Ortodoxă sărbătoreste Izvorul Tămăduirii. Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tămăduirii amintește de o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.

 

Învierea Domnului – Sfintele Paști

Duminică, 12 aprilie 2015, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Sf. Atanasie și Chiril, Stolnicul, Sf. Nicolae Simuleasa, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Împărați și Târgului pentru a lua parte la sărbătoarea Învierii Domnului.

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare creștină, datorită ei fiind posibilă mântuirea. Ea stă la temelia credinței și a Bisericii Creștine. Numim această sărbatoare „Paști” după cuvântul grecesc care înseamnă „trecere”sau „traversare”.

 

Calea Luminii

O manifestare cu tradiție la Târgoviște, „Calea Luminii” va fi organizată și anul acesta în vechea Cetate de Scaun a Țării Românești, Pelerinaj Pascal în Joia Mare a Sâptămânii Patimilor şi Învierii Mântuitorului, eveniment care va începe cu ora 19.00 şi se desfăşoară de-a lungul b-dului. Castanilor, organizat de către Primăria Municipiului Târgovişte şi Arhiepiscopia Târgoviştei, prin iniţiatorul acestui proiect, pictorul Mihai Şerbănescu.

 

Floriile

Duminica, 5 aprilie, turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele de Florii, de la bisericile târgoviştene Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Atanasie şi Chiril, Stolnicul, Târgului şi Nicolae Simuleasa.

Duminica Floriilor (sau Floriile) este sărbătoarea creștină care comemorează intrarea lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Strâns legată de minunea învierii lui Lazăr din Betania, această duminică îi pregăteşte pe credincioşii ortodocşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii.

Totodată Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”.

 

Buna Vestire

Miercuri, 25 martie 2015, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Sf. Atanasie și Chiril, Stolnicul, Sf. Nicolae Simuleasa, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Împărați și Târgului pentru a lua parte la sărbătoarea Bunei Vestiri.

Buna Vestire sau Blagoveştenia, cum se mai numeşte în popor, cu vechiul termen slavonesc, e o sărbatoare cu dată fixă (25 martie), de la care începe să curgă perioada de 9 luni – până la Crăciun – cât Maria L-a purtat în pântece pe Iisus.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.

În calendarul popular această sărbătoare este cunoscută sub denumirea de Ziua Cucului, pentru că în această zi are loc primul său cantec, prin care anunţă vestirea primăverii.

 

Sfinţii 40 de Mucenici

În data de 9 martie, în fiecare an, sunt prăznuiţi Sfinţii 40 de Mucenici.

Cei 40 de Mucenici din Sevastia au fost soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman Licinius. În anul 320, aflând despre credința lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemnițați timp de 8 zile, bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat și a ieșit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însă locul un soldat. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele.

Sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradiţional şi a generat o sărbătoare tradiţională românească, Mucenicii sau Măcinicii. În credinţa populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, lasând loc zilelor moşilor. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului. Cu această ocazie gospodinele gătesc colaci reprezentând corpul uman, în forma cifrei 8, numiţi în funcție de zona geografică mucenici, sfinți, bradoși sau boboneți. Un alt obicei este ca bărbaţii să bea 40 de pahare de vin, acestea simbolizând puterea şi vigoarea, vinul transformându-se în timpul anului în sânge şi putere de muncă.

 

Sâmbătă, 28 februarie, târgoviştenii şi turiştii sunt invitaţi să participe la „Paştele Cailor”. Acest eveniment are loc în fiecare an, în prima sâmbătă din Postul Paştelui, în sâmbătă Sfântului Toader, de unde vine şi denumirea de „Tudoriţa”. Este sărbătoarea primăverii, menită să pregătească muncile agricole ale gospodarilor. Această sărbătoare întăreşte legătură dintre grădinar şi ajutorul său de nădejde, calul. Pentru a-şi arăta aprecierea, grădinarul sfinţeşte la biserică animalul, să fie sănătos şi ascultător tot anul. Gospodinele din comunitatea bulgară pregătesc koncete, figurine dintr-un aluat special ce reprezintă calul şi merg cu ele dimineaţa la biserică pentru a fi sfinţite. La ieşirea din biserică preotul sfinţeşte grădinarul şi calul, iar femeile împart konceta. Grădinarul rupe konceta în două părţi egale, o jumătate o mănâncă el, o jumătate o dă calului. Ritualul este unic în România. Evenimentul se ţine an de an, în comunitatea bulgară din cartierul Matei Voievod. Denunirea sărbătorii vine de la bulgarescul „Konski Velikden”, tradus în limba română „Paştele Cailor”. Comunitatea bulgarilor din Târgovişte numără peste 2500 de membri şi are o istorie care începe din 1851. În această comunitate sunt vreo 200 de cai, dintre care aproximativ 40 sunt înscrişi la întrecere în fiecare an.

 

Sâmbătă, 14 februarie, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Sf. Atanasie și Chiril, Stolnicul, Sf. Nicolae Simuleasa, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Împărați și Târgului pentru a lua parte la sâmbăta mortilor – Moşii de iarnă.

Moșii de iarnă sau Pomenirea Morților este o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române în care se face pomenirea celor trecuți la cele veșnice.

Rânduiala sau ritualul bisericii prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

Moşii de iarnă cad întotdeauna în sâmbăta ce precede Săptâmana albă sau a brânzei, adică înainte de Lăsatul secului de carne. Cuvantul „moși” vine de la „strămoși” și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul „moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei.

 

Târgul de Cadouri şi Mărţişoare 2015

În perioada 13 februarie – 8 martie, în Piaţa Tricolorului din Targovişte, Primăria Municipiului Târgovişte organizează Târgul de Cadouri şi Mărţişoare ajuns, anul acesta, la cea de-a VI-a ediţie.

Ca şi în anii precedenţi, la târg vor participa numeroşi comercianţi, cu menţiunea că peste 90% dintre ei sunt dâmboviţeni.

În cadrul târgului vor fi amplasate 80 de standuri cu mărţişoare şi 10 standuri cu flori, iar inovaţia de anul acesta constă atât în amploarea unor standuri de lumânări decorative scultptate, cât şi în apariţia unor ateliere de design floral. De asemenea vor exista şi câteva standuri de mărţişoare confecţionate de către copiii cu dizabilităţi din oraş.

Deschiderea oficială a celei de-a VI-a ediţii a Târgului de Cadouri şi Mărţişoare va avea loc vineri, 13 februarie 2015, ora 11:00, în Piaţa tricolorului. Târgul va fi deschis pentru toţi targoviştenii în perioada 13 februarie – 08 martie 2015 în intervalul orar 08:30 – 19:00.

 

Vineri, 30 ianuarie 2015, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Sf. Atanasie și Chiril, Stolnicul, Sf. Nicolae Simuleasa, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Împărați și Târgului pentru a lua parte la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi.

În fiecare an, la data de 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește împreună pe cei trei mari sfinți ierarhi ai creștinătății: Vasile cel Mare, Grigore de Nazianz și Ioan Gură de Aur, trăitori în partea de răsărit a Imperiului Roman și contemporani în sec. al IV-lea d.Hr. Ziua aceasta de prăznuire comună, menită a ilustra unitatea de învățătură celor trei, a fost introdusă între sărbătorile ortodoxiei începând cu anul 1084 de către episcopului Evhaitelor, Sf. Ioan Mauropous, care a pus astfel capăt unei acerbe dispute teologice iscate cu câțiva ani înainte la Constantinopol, privitoare la întâietatea unuia sau altuia dintre acești sfinți. Potrivit tradiției, cei trei ierarhi i s-au arătat Sf. Ioan Mauropos într-o viziune, mai întâi pe rând, apoi laolaltă, spunându-i: „După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nicio vrajbă nu este între noi.”

În biserică Sfinții Trei Ierarhi mai sunt considerați – prin hotărârea luată la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936 – protectori ai învățământului teologic.

La români sărbătoarea celor Trei Ierarhi mai e cunoscută și sub denumirea de Trisfetite (din sl. tri sventitelĩ = trei sfinți), când, potrivit credinței populare, vremea începe să se schimbe. Tot lor le este dedicat grupul de stele din mijlocul constelaţiei Orion, numit şi Cei Trei Crai sau Craii de la Răsărit.

 

Credincioşii şi turisţii sunt aşteptaţi la slujbele închinate celor 2 sărbători foarte importante ale ortodoxiei: Boboteaza şi sărbătoarea Sfântului Ioan.

Boboteaza (Botezul Domnului), sărbătorită în 6 ianuarie, este ultima din seria de 12 sărbători de iarnă care debutează în ajunul Crăciunului. Botezul Mântuitorului în Iordan de către Sfântul Ioan poartă şi denumirea de “Epifanie” sau “Teofanie”, termeni care provin din limba greacă şi înseamnă “arătare”, “descoperire”. În ajunul şi în ziua de Bobotează, în bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfânt, la rugăciunile arhiereilor şi preotilor se sfinţeste Agheasma Mare.

În 7 ianuarie, credincioşii ortodocşi sărbatoresc pe unul dintre cei mai populari sfinţi ai ortodoxiei – Sfântul Ioan Botezatorul, care este vestitorul și botezătorul lui Iisus. El îi îndemna pe oameni să se pocăiască: ,,Pocăiți-vă, căci Împărăția cerurilor este aproape“, iar aceștia, mărturisindu-și păcatele, erau botezați de el în râul Iordan. Evangheliile relatează cum Ioan Botezătorul îl botează şi pe Iisus care vine la el pentru a împlini planul lui Dumnezeu, moment în care Duhul Sfânt se pogoară asupra lui Iisus ca un porumbel, acesta fiind recunoscut ca Fiu al lui Dumnezeu.

 

Sâmbătă 6 decembrie turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele închinate Sfântului Nicolae, de la bisericile târgoviştene Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Atanasie şi Chiril, Stolnicul, Târgului şi Nicolae Simuleasa. Sfântul Nicolae al Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, a fost arhiepiscop de Mira, în sudul Asiei Mici (Turcia de azi), în secolul al IV-lea. În Biserica Ortodoxă sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiți și mai cinstiți sfinți în popor. Conform tradiției, Sfântul Nicolae s-a născut în provincia Licia (Lichia) din sudul Asiei Mici, în orașul Patara. A fost unicul fiu al unei familii foarte înstărite și evlavioase. Moare în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale se păstreaza la Bari, în sudul Italiei. Minunile sale au marcat profund conştiiţa creştinilor şi stau la baza convingerii că Moş Nicolae aduce daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Biserica Sf. Nicolae Simuleasa aşteaptă atât enoriaşii cât şi turiştii să participe la procesiunea religioasă prilejuită de sărbătorirea hramului.

Duminică 30 noiembrie turiştii şi credincioşii sunt invitaţi să participe la slujbele inchinate Sfântului Apostol Andrei, cel întîi chemat, de la bisericile târgoviştene Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Atanasie şi Chiril, Stolnicul, Târgului şi Nicolae Simuleasa. Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane a hotărât in anul 1995 ca sărbatoarea Sfantului Andrei să fie însemnată cu cruce roşie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul Romaniei”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbatoare bisericească natională. Sfântul Apostol Andrei  s-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe ţărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Ţării Sfinte. Din Sfânta Scriptură aflam că era fratele lui Simon Petru. Amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor.

 

Dumincă, 26 octombrie 2014, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Sf. Atanasie și Chiril, Stolnicul, Sf. Nicolae Simuleasa, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Împărați și Târgului pentru a lua parte la slujbele închinate Sfântului Dumitru.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea împăraţilor Diocletian şi Maximian Galeriu (284- 311) şi era fiul voievodului cetăţii Tesalonicului, botezat în taină de părinţii săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creştinilor. A fost martirizat pe la anul 306.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir este pentru noi românii foarte important pentru faptul că este un sfânt sud-est european care şi-a dat viaţa pentru Hristos şi care face parte din spiritualitatea răsăriteană. Fiu de guvernator al oraşului Tesalonic, Dimitrie nu a pregetat să mărturisească credinţa creştină chiar cu preţul vieţii sale. Pentru aceasta, cultul său a ajuns la o răspândire foarte mare în Orient şi foarte multe persoane îi poartă numele până astăzi.

 

Marţi, 14 octombrie 2014, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Sf. Atanasie și Chiril, Stolnicul, Sf. Nicolae Simuleasa, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Împărați și Târgului pentru a lua parte la slujbele oficiate cu ocazia sărbătorii Sfânta Parascheva.

Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Ei  îi sunt atribuite minuni și vindecări miraculoase.

Cuvioasa Parascheva, cunoscută și sub numele de Paraschiva, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei. În anul 1641, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnitorul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. De ziua sa, la Iași are loc în fiecare an un pelerinaj la care participă sute de mii de credincioși din toată țara.

Este cunoscută în popor și sub numele de Sfânta Vineri.

 

Duminică, 14 septembrie 2014, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Sf. Atanasie și Chiril, Stolnicul, Sf. Nicolae Simuleasa, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Împărați și Târgului pentru a lua parte la sărbătoarea Înălţarea Sfintei Cruci.

În această zi sărbătorim amintirea a două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci: aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul în anul 335şi aducerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Sfânta Cruce a fost aflată din porunca Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului Împarat Constantin cel Mare. Datorită acesteia s-au găsit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul şi care sunt crucile tâlharilor răstigniţi odată cu El, patriarhul Macarie le-a spus să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost rastignit Hristos.

 

Vineri, 15 august 2014, la Târgoviște, credincioșii și vizitatorii sunt așteptați la bisericile Sf. Atanasie și Chiril, Stolnicul, Sf. Nicolae Simuleasa, Sf. Dumitru Buzinca, Sf. Împărați și Târgului pentru a lua parte la sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului este unul din Praznicele Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe.  Această sărbătoare comemorează moartea, învierea şi slăvirea Maicii Mântuitorului.

Adormirea Maicii Domnului mai este cunoscută în popor sub denumirea de Sfânta Maria Mare sau Uspenia (termenul slav). Postul de două săptămani care precede sărbătoarea, se socoteste a fi la fel de însemnat ca şi postul Sfintelor Paşti. În dimineaţa zilei în care este cinstită Adormirea Maicii Domnului se obisnuieşte ca femeile să meargă la biserică şi să împartă struguri pentru cei trecuţi la cele veşnice. Începând cu această zi, ciobanii coboară oile de la munte şise schimbă palaria cu căciula. Schimbările de anotimp au fost interpretare în popor ca fiind semne ale tristeţii naturii, care regretă plecarea Sfintei Fecioare.

 

Despre proiect

Proiectul se încadrează în Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013 – Axa prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului” – „Domeniul de intervenţie 5.3 – Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”- Operaţiunea: „Dezvoltarea şi consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice şi activităţilor de marketing specific”.

Contact

Primăria Municipiului Târgovişte

Adresa: Str. Revoluţiei nr. 1-3, cod poştal 130011
Telefon: +40 245 611222 ; +40 245 613928
Fax: +40 245 217951
E-mail: primarulmunicipiuluitargoviste@pmtgv.ro
Website: www.pmtgv.ro

 

 

 

 

 

 

TRAFIC

Sunteți vizitatorul nr.:     
www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro